Novi Tvrđava teatar u Čortanovcima


16. jun 2015. KULTURA – Izvor: Agencija Tanjug – Drugi međunarodni pozorišni festival Novi Tvrđava teatar biće održan od 1. do 8. jula u Vili Stanković u Čortanovcima, najavili su danas organizatori manifestacije, koja je u prethodnom periodu pod imenom Tvrđava teatar imala nekoliko izdanja u Smederevu.

Umetnički direktor i predsednik Saveta Festivala i dalje je rediteljka i književnica Vida Ognjenović. Osnivač je Udruženje građana “Novi Tvrđava Teatar – Vila Stanković”, a logističku podršku daje Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada.

Na otvaranju festivala nastupiće Dramski teatar Skoplje (Makedonija) sa komadom Jordana Plevneša “Evripid se vraća na Balkan” u režiji Vlade Cvetanovskog.

Narodno pozorište Sarajevo (Bosna i Hercegovina) izvešće dramu Gorana Stefanovskog “Divlje meso” u režiji Dina Mustafića.

Za 3. jul najavljena je premijera koreodrame “Ptice” Edvarda Kluga, koprodukcija Bitef teatra i Novog Tvrđava teatra.

Novosadsko pozorište – Ujvideki sinhaz izvešće predstavu “Ban Bank” po tekstu Jožefa Katone u režiji Andraša Urbana.

Mikser, SKC Novi Sad i Agencija “Fast forward” predstaviće projekat “Dogvil” reditelja Kokana Mladenovića i muzičara Marka Grubića dva puta – 5. jula u Vili Stanković i 6. jula u Tvrđavi Bač.

Hrvatsko narodno kazalište Varaždin izvešće “Gozbu”, autorski projekat rediteljke Olje Lozice.

Na kraju će Teatar “Maska” Bukurešt (Rumunija) prikazati predstavu “Uljez” koju je prema delu Borhesa režirao Mihai Malaimare.

Pokrovitelj festivala je Autonomna pokrajina Vojvodina, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.