Novi putevi čelika


19. novembar 2012. PRIVREDA – Američka kompanija “Ju-Es Stil” prodala je železaru u Košicama ukrajinskom preduzeću “Metin-vest” u vlasništvu ukrajinskog milijardera Ranata Ahmetova. Železara je prošlu godinu završila sa gubitkom od 25 miliona evra.

Posle Srbije, “Ju-Es Stil” napušta i Slovačku. Železaru Košice, posle 12 godina, prodali su ukrajinskom “Metin-vestu”, čiji je vlasnik jedan najbogatijih ljudi u Ukrajini Ranat Ahmetov.

Odlazak američke čeličane sa evropskog tržišta za stručnjake je iznuđen, ali očekivan potez, koji je počeo prošlogodišnjim povlačenjem iz železare u Smederevu.

Novog vlasnika, u železari u Košicama čeka 11 hiljada radnika. Železara je prošlu godinu završila sa gubitkom od 25 miliona evra. Nije objavljeno za koliko je prodata, ali mediji spekulišu da je, svakako, data ispod cene. Za američki “Ju-Es Stil” dalja proizvodnja bila je neodrživa iz više razloga.

“Ta železara je pravila gubitak, drugo prestala je subvencija slovačke države na koju su oni bili oslonjeni donedavno, a to znači da nema profita, i treće, što pada potražnja za njihovim čelikom na svetskom tržištu zato što se pojavio mnogo jeftiniji kineski čelik”, kaže urednica magazina Biznis Radojka Nikolić.

Za neke stručnjake, kriza na tržištu čelika posledica je ekonomske krize koja je pogodila najveće potrošače čelika, evropsku automobilsku i građevinsku industriju. Investiranjem u Košice, Ukrajinci sada osiguravaju svoju ekonomsku poziciju.

Savetnik za investicije Mahmut Bušatlija kaže da je to više strateški interes da budu na onom mestu koje će se pojaviti kao potecijalno tržište jer u blizini Košica je ogromna industrija automobila.

“Počev od Mađarske do bivše Čehoslovačke, odnosno taj prostor je praktično preplavljen auto-industrijom koja je sada pogođena ali za deset godina će krenuti nabolje, a oni će imati čeličanu tamo gde treba”, navodi Bušatlija.

Drugi, pak, smatraju da je to geopolitičko pitanje, koje je dovelo do ukrupnjavanja kapitala u industriji čelika.

“Kupovinom ove železare, ‘Metin-vest’ će doći na proizvodnju preko 20 miliona tona, tako da ta tendencija nije mogla da mimoiđe ni prizvodnju čelika u jednoj globalnoj ekonomiji. Sve zemlje žele da investiraju, da rastu sa svojom ekonomijom a to ne može bez čelika”, kaže Nikola Majinski iz Udruženja rudnika metala, crne i obojene metalurgije PKS-a.

Manja proizvodnja i potražnja poslednjih godina dovela je i do pada cene čelika gotovo za četvrtinu.

Urednica magazina Biznis kaže da to može da podnese samo onaj proizvođač koji ima sirovinsku bazu kao što su Ukrajina, Rusija i Kina.

“Svako ko mora sirovine da nabavlja po većoj ceni ne može da izdrži proizvodnju u tim konkurentskim uslovima”, kaže Radojka Nikolić.

U takvim uslovima postavlja se pitanje budućnosti smederevske železare. Stručnjaci su jednoglasni: treba tražiti strateškog partnera u Rusiji, Kini ili Ukrajini, zemljama koje imaju sirovine i koje kupovinom malih železara uzimaju primat u evropskoj i svetskoj industriji čelika.

Izvor: RTS