Nove cene grejanja


11. jun 2012. DRUŠTVO – Toplane u Srbiji su u sve većim problemima.Razlog je, kažu, slaba naplata računa i veliki disparitet između cene energenata i cene grejanja.

Dug toplana za potrošeni gas i mazut premašuje 29 milijardi dinara. Istovremeno domaćinstva i privreda za grejanje duguju 23 milijarde dinara.

To su i osnovni razlozi što danas od 58 toplana, njih svega deset, a reč je o toplanama koje posluju u sistemu više komunalnih preduzeća iskazuju kakvu-takvu dobit.

Samostalne toplane, i one najveće u Beogradu i Novom Sadu nalaze se u problemima.

Zbog svega toga, a naročito zbog poskupljena energenata Udruženje toplana Srbije smatra da je poskupljenje grejanja neizbežno.

Posebno toplane koje koriste mazut imaju razloga da traže poskupljenje jer je cena tog energenta najviše porasla.

Slična situacija je i u Smederevu. Ograničene cene grejanja, a slobodno formirane cene mazuta dovelo je u teško stanje JKP za stambene usluge i toplifikaciju koje ima tri meseca da pripremi sistem za novu grejnu sezonu, plati potrošeni, ali i vrati robni rezervama pozajmljeni mazut.

U Udruženju toplana računaju da bi ekonomska cena trebalo da bude od 110 do 120 dinara po kvadratnom metru. Po toj računici cena u Smederevu bi trebalo da poskupi između 40%-50%.

Izvor: Televizija Smederevo