Novac iz Emirata i za Smederevo


26. decembar 2013. PRIVREDA – Smederevo će dobiti novac za projekat “Udovički plato”, iz kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata za navodnjavanje, pišu smederevski lokalni mediji.

Kako navode tamošnji mediji, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović najavila je da je na sastanku sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem 18. decembra dogovoreno da Smederevo dobije sredstva iz kredita.

“Ovo je kapitalni projekat za Smederevo, godinama smo pokušavali da rešimo problem navodnjavanja naše najplodnije zemlje i sada je rešenje tu. Mogu da kažem da će 500 ha plodne šumadijske zemlje biti navodnjavano vodom iz Dunava. Vrednost investicije je 2,5 mil evra i sa početkom građevinske sezone očekujem da će krenuti izgradnja. Lokacijsku dozvolu dobićemo krajem decembra, a građevinsku do kraja marta”, kazala je Avramović.

“Udovički plato” je projekat, koji bi, kada bude realizovan, trebalo da oživi smederevski kraj, piše jedan smederevki list. Naime, Smederevo sa čak 34% učestvuje u ukupnom izvozu srpskih jabuka i nektarina. Sa projektom navodnjavanja “Udovičkog platoa”, po proceni stručnjaka, prinosi će biti uvećani za više od 30%. Projektom su obuhvaćena četiri smederevska sela – Udovice, Seone, Petrijevo i Vodnja.

Lokalna samouprava je za spremila idejni i glavni projekat, za šta je izdvojeno 5 miliona dinara.

Izvor: eKapija