Nova šansa za rafineriju


24. februar 2012. DRUŠTVO – Rafinerija u Smederevu dobiće još jednu šansu. Taj grad i kompanija “Komiko Oil” dogovorili su u korist grada izmene više od 60 odsto ugovora o izdavanju zemlje u zakup.

Grad Smederevo i kompanija Komiko Oil dogovorili su u korist grada izmene više od 60 odsto ugovora o izdavanju zemlje u zakup. Nova verzija teksta naći će se na gradskom veću u ponedeljak, a odbornici sredinom marta treba da se izjasne o tom dogovoru.

Prethodni ugovor odbornici su odbacili uz obrazloženje da je nepovoljan za građane, a sudeći prema najnovijim izjavama, dorađeni predlog prihvatila bi većina u smederevskom parlamentu.

“Tokom intenzivnih pregovora o ‘upodobljavanju’ ugovora u svim elementima od 23, promenjeno je 17 članova ugovora koji prethodno nisu dobili saglasnost odbornika, rekla je gradonačelnica Jasna Avramović.

Predlog novog ugovora donosi 200 miliona kroz konverziju kotlarnica kao benefit, kroz 20 hektara šuma i brojne druge usaglašene pogodnosti, navela je Avramovićeva.

Predstavnik kompanije Komiko Oil Radomir Radivojević nije želeo da komentariše pregovore, rekavši da je stav kompanije da se do donošenja odluke u Skupštini grada Smedereva neće obraćati javnosti.

I predsednik parlamenta Branče Stojanović rekao je da je imajući sve to u vidu, realno da se ugovor o zakupu zemljišta za izgradnju rafinerije nađe na dnevnom redu Skupštine grada Smedereva pre raspisivanja izbora.

Skupština grada Smedereva donela je pre dve i po godine Odluku o davanju u dugoročni zakup na 99 godina neizgrađenog ostalog građevinskog zemljišta u državnoj svojini, u industrijskoj zoni u Smederevu, površine od 113 hektara 12 ari 16 metara kvadratnih, za izgradnju rafinerije.

Neizgrađeno građevinsko zemljište, na osnovu zelenog svetla odbornika, trebalo je da bude izdato u zakup kompaniji Komiko Oil, radi izgradnje rafinerije za preradu sirove nafte i proizvodnju kvalitetnih naftnih proizvoda.

Prethodni ponuđeni ugovor Skupštini grada na usvajanje, obuhvatio je i pogodnosti koje bi dobila lokalna samouprava, počev od cene zakupnine od 652 miliona dinara, koje je investitor, u roku od 60 dana od potpisivanja ugovora, morao da uplati na račun gradskog budžeta.

Reč je i o 542 nova radna mesta, uz definisanje aspekata životne sredine, a u ostale pogodnosti spadala je i izgradnja objekta za decu ometenu u razvoju površine od 350 metara kvadratnih.

Radi poboljšanja kvaliteta života i zdravlja ljudi, investitor je obećao i konverziju svih vozila javnog prevoza i teretnih vozila javnih preduzeća na tečni naftni gas.

Izvor: RTS