Nova radna mesta i prihodi za grad i državu


14. februar 2012. PRIVREDA – “Nadam se da će Skupština grada Smedereva doneti pozitivnu odluku i dozvoliti nam izgradnju moderne rafinerije nafte u tom gradu. Moram da istaknem da smo pozitivan ishod očekivali i na prošlom glasanju, jer je tekst ugovora bio dobar za grad i državu Srbiju, ali smo doživeli veliko razočaranje kada nije obezbeđena potrebna većina za izglasavanje odluke. Sada smo izmenili pojedine članove teksta ugovora, značajan broj njih, i verujemo da je sada mnogo prihvatljiviji za odbornike koji su na prvom glasanju bili uzdržani.”, kaže Brajan Marej, član Nadzornog odbora Komiko oversis, kompanije koja želi da gradi rafineriju nafte u Smederevu.

Ipak kao što mi kažemo u Americi „nije gotovo dok debela dama ne dođe na pozornicu i zapeva“. Taj dan će doći kada bude glasanje. Nadam se da će tom prilikom odbornici pokazati razumevanje za značaj investicije, za budućnost i perspektivu grada – kaže Brajan Marej.

Naš sagovornik ističe da je Komiko oversis dosad mnogo puta izlazio u javnost o pozitivnim efektima te investicije kako za grad tako i za državu. Srbija će, nastavlja Marej, moći svom tržištu da ponudi gorivo najvišeg kvaliteta i standarda.

– Takođe, biće veliki priliv u budžet grada i države od raznih poreza, taksi, akciza. Komiko oil će podići i kulturu poslovanja na viši nivo, a takođe ne treba zaboraviti da će u rafineriji posao dobiti 542 radnika. Mnogi privrednici iz Srbije dobiće uposlenje svojih kapaciteta kako tokom izgradnje tako i tokom rada rafinerije – ističe Marej.

Osvrćući se na spekulacije da je regionalno tržište na kome želi da posluje Komiko oil suviše malo, Marej naglašava da ono koji to tvrde nemaju tačne analize ili iznose neistinite činjenice.

– Mnoge rafinerije u okruženju tako i u Srbiji ne rade punim kapacitetom ili uopšte ne rade. Takođe, pojedine imaju tehnologiju starije generacije što znači da tržištu ne mogu da ponude gorivo onog standarda ili kvaliteta koje propisuje Evropska komisija. Značajno je naglasiti i to da ukoliko naši proizvodi ostanu na tržištu Srbije smanjiće se zavisnost od uvoza, a u suprotnom, ukoliko budemo izvozili smanjiće se spoljno trgovinski deficit Srbije – objašnjava Marej.
Prema njegovim rečima planirano da je da proizvodi rafinerije nafte Smederevo, odnosno gorivo najvišeg kvaliteta, bude ponuđeno kako inostranom tako i domaćem tržištu. On navodi da su interesovanje za proizvode Komiko oila pokazali mnoge kompanije koje se bave prodajom i distribucijom naftnih produkata.

Izvor: danas.rs