Nova fabrika vode za 25.000 potrošača u okolini Smedereva


25. septembar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović, ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman i čelnici Grada Smederava položili su kamen temeljac čime je počela izgradnja fabrike za proizvodnju vode na izvorištu Šalinac u Smederevu.

Ministarka Mihajlović navela je da je reč o veoma značajnom projektu zahvaljujući kojem će 25.000 stanovnika okolnih moravskih sela dobiti kvalitetniju vodu.

“Verujem da ćemo za godinu dana, u novembru 2016. godine otvoriti ovu fabriku vode”, rekla je Mihajlović ističući da prioritet moraju imati kako veći tako i manji gradovi kada je reč o infrastrukturi bilo transportnoj, energetskoj ili komunalnoj.

Ona je rekla da ne možemo očekivati da ljudi ostaju u svojim selima ako nemaju odgovarajuću infrastrukturu i normalne uslove za život.

Vrednost investicije za izgradnju nove fabrike za proizvodnju vode je 6,2 miliona evra, a od toga sama izgradnja fabrike, odnosno prva faza, košta 3,2 miliona evra.

Fabrika će stanovnicima okolnih sela omogućiti da piju zdravu vodu, da je imaju stalno i da nemaju strah od toga da li je voda ispravna.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman zahvalio je predstavnicima Grada Smedereva i resornom ministarstvu na saradnji na tom projektu ističući da u saradnji sa Nemačkom razvojnom bankom nastojimo da imamo inovativan pristup što se tiče razvoja na lokalnom nivou.

“Mi ovde sa Nemačkom razvojnom bankom imamo inovativan pristup, pokrenuli smo utakmicu između lokalnih samouprava i gradova što je znak profesionalnog odnosa i rada Grada Smedereva jer su efikasno radili i stvorili neophodne preduslove za ovaj projekat”, rekao je ambasador Nemačke.

Gradonačelnica Smederava Jasna Avramović rekla je da je cilj da 25.000 stanovnika moravskog kraja dobije pijaću vodu i da ona stigne do najudaljenijeg sela.

Ona je navela da se sa projektom počelo 2013. godine, a da se završetak očekuje 2016. godine. Avramović kaže da se nada da će se u narednom periodu poštovati svi rokovi i dinamika radova.