Nova direktorka Gimnazije: Imam pola licence


27. februar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – U Smederevskoj Gimnaziji, danas nije bilo nastave, čime je kolektiv izrazio protest i nezadovoljstvo zbog odluke ministarstva prosvete da se u ovu srednju školu uvede prinudna uprava. U holu su se, u znak podrške profesorima, kako je juče i najavljeno, okupili učenici predvođeni đačkim parlamentom. U isto vreme, čini se sa namerom da medijima uskrati mogućnost da čuju glas učenika, novopostavljeni vršilac dužnosti direktora, profesorka ruskog jezika Radmila Trajković, zakazala je konferenciju za novinare. Javnost je tako saznala da ona ima „pola“ licence, da zaposleni podržavaju direktora zato što od njega godinama unazad trpe mobing, kao i da je na ovo mesto izabrana zbog „svog rada, sposobnosti, zalaganja i uticaja“. Demantovala je i navode o „kumovskim vezama“, istakavši da se one ne odnose na gradonačelnicu Jasnu Avramović.

-Mene nije Jasna Avramović niti venčala, niti krstila moje dete niti mene. Moj muž i njen brat su kumovi, njen brat je krstio mog muža i venčao nas. A recite mi koje su to tako dobre kumovske veze kad se poslednje tri godine borim sa smanjenom noromom i imam pola plate – rekla je novoimenovani vršilac dužnosti direktora.
Ističe da joj po zakonu za funkciju na koju je imenovana licenca nije potrebna, ali da će u narednih nekoliko dana završiti i tu proceduru.

-Što se licence tiče, taj stručni ispit se polaže iz dva dela. Ja sam prvi deo ispita položila, a obaveza i odgovornost direktora je da vodi računa o tome da se nastavnik prijavljuje za sistem licenciranja. Imam prvi deo licence, ali nemam taj drugi deo, ne svojom krivicom, ali za taj drugi deo procedura je u toku, u toku je polaganje drugog dela, to će već biti tokom narednih dana završeno. Za postavljenje nije neophodna licenca, da bi neko bio vršilac dužnosti direktora uslovi su da je nastavnik,vaspitač i stručni saradnik – objašnjava Radmila Trajković.
Osuđuje obustavu rada u školi i tvrdi da ovo što se dešava nije prava slika raspoloženja kolektiva, koji, navodi, Milutina Vučkovića mora da podrži, jer će u suprotnom biti izložen mobingu.
-Ovde se vrši mobing, posle višedecenijskog direktorovanja, ovde su mnogi primljeni za vreme mandata Vučkovića i ne žele da mu se suprotstave. Rekla sam vam da svako ko se iole suprotstavi, on biva izopšten, i ovo nije prava slika. Oni su primorani, nije stvar u meni, bilo ko da je došao bilo bi isto. Ovde je zamena teza i bacanje prašine u oči, jer je želja da prikrijemo zašto je bivši direktor razrešen dužnosti – tvrdi Radmila Trajković.
Na pitanje novinara ima li logike u činjenici da veliki deo zaposlenih podržava, sada već bivšeg, razrešenog direktora, od kojeg je do juče trpeo mobing, Trajkovićeva odgovara:
-Logično je da su primorani, jer imamo primere kolega koji su izopšteni, od tog trenutka, ako si nešto loše rekao, kolege ti se ne javljaju, distanciraju se od tebe. On je on tokom višedecenijskog direktorovanja uveo svojevrsnu diktaturu i svako ko bi se suprotstvaio pretrpeo bi mobing i izopštavanje. To sam doživela na svojoj koži, a moja krivica je bila što sam postavila pitanje o tehnološkom višku i zašto uvodimo jednog profesora italijanskog, a u isto vreme tri profesora – ruskog, nemačkog i francuskog jezika postaju tehnološki višak. I od tada kreće neki mobing na mene.

Istovremeno, navodi da Milutina Vučkovića niko nije prijavio za mobing, te da prijavu nije podnela ni ona sama.
-Nisam prijavila mobing. Nisam, jer sam bila zatečena, meni je bilo jako neprijatno, teško, na nastavničkom veću sam doživela kritike, pogrde, povišen ton, zato što sam pitala kakva je poslovna politika škole u vezi sa tehnološkim viškom – objašnjava ona.
Tvrdi da je osnovni razlog razrešenja direktora Milutina Vučkovića sudski spor koji je izgubio protiv jednog radnika, iako to u propustima rada koje je navela inspekcija nijednom rečju nije pomenuto. Takođe je, putem medija, pozvala profesore da nastave sa radom, a učenike da se vrate u školske klupe.