Noć muzeja u Smederevu


12. maj 2013. KULTURA – Umetničko‐produkcijska grupa „Noć muzeja“ u saradnji sa brojnim suorganizatorima 18. maja 2013, po deseti put, otvoriće vrata mnogih muzeja, galerija i izložbenih prostora širom Srbije.

Najmasovnija kulturna manifestacija u Srbiji ‐ Noć muzeja biće u Smederevu održana u subotu 18. maja 2013. na pet lokacija. Peta smederevska noć muzeja će kao prava gradska manifestacija pokušati da održi budnim čitav grad, a na Smederevcima je da dokažu da podržavaju ustanove kulture.

Trajanje svih programa je od 18 do 02h. Kao i do sada, svi programi Pete Smederevske noći muzeja su besplatni.

Program:

1) Muzej u Smederevu:

Kuvarice iz zbirke etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Kragujevac zložba autorke Nataše Nikolić, višeg kustosa etnologa Narodnog muzeja Kragujevac

Svečano otvaranje izložbe u 18 časova.

Stvaranje muzejskih kolekcija, koje baštine umeće ženske, domaće radinosti, omogućilo je postojanje kuvarica gotovo u svakom domaćinstvu. Zbirka Kuvarica Etnološkog odeljenja Narodnog muzeja Kragujevac broji 50 kuvarica, koje su iz geografske oblasti nad kojima je Muzej nadležan. Većina je izrađivana tokom druge i treće decenije 20. veka, a deo polovinom 20. veka. Na pravougaonom komadu pamučnog platna iscrtavani su različiti motivi sa ćiriličnim tekstualnim porukama, koji su prodavani u trukerskim radnjama, na pijacama i vašarima. Stajale su na zidu iznad šporeta, umivaonika ili stola. Kuvarice su reprezent određenog vremena, socijalnih uslova i specifičan vid komunikacije među ukućanima i jihovim gostima. I danas se mogu videti u domaćinstvima u kojima domaćice neguju veštinu veza i ponose se njome.

Dodatni sadržaj samo u toku Noći muzeja: Smederevske vezilje. Demonstracija tehnike veza i izrade kuvarica. Iskusne i vešte ruke smederevskih vezilja pokazaće publici kako nastaju kuvarice. Ujedno, znatiželjni posetioci će moći da se oprobaju u ulozi vezilja i kreiraju kuvarice.

2) Galerija savremene umetnosti Smederevo

Izložba umetnika Mrđana Bajića Na lepom plavom Dunavu

Svečano otvaranje izložbe u 19 časova Na lepom plavom Dunavu je naziv najnovije skulpture Mrđana Bajića kreirane povodom programa Galerije savremene umetnosti Smederevo u okviru Noći muzeja.

Osim pomenute skulpture u Smederevu će biti izložena još dva velika rada: Gorgona 2012 i Radnička klasa ide u raj. Pozadinu ovih skulptura čini instalacija Trash (1987/2007), koja kroz šezdesetak maketa, skica i skulptura malog formata predstavlja neku vrstu mini retrospektive i daje uvid u prethodno stvaralaštvo ovog autora, dok 10 crteža (2011/2013) otkrivaju buduće projekte u nastajanju.

3) Centar za kulturu Smederevo

Ulica sećanja, izložba fotografija i performans u Ulici Kralja Petra I

Ulica sećanja je akcija koju pokreću Omladinsko pozorište PATOS i Centar za kulturu Smederevo u okviru projekta Art Fora – Art4A koji vodi BAZAART iz Beograda sa partnerima CRCR iz Niša i CEKOM iz Zrenjanina, a podržava ga Ambasada Norveške u Beogradu. Ulica sećanja se bavi predrasudama između starosedelaca i novopridošlih Smederevaca. Aktivnosti će se održati u Ulici Kralja Petra I, u srcu grada Smedereva. Priredićemo izložbu fotografija građana s ciljem podizanja nivoa svesti o multikulturalnim uticajima na identitet grada i građana Smedereva. Građani će imati priliku da, kroz izložene fotografije i performans koji će se odvijati u ulici, upoznaju kulturna nasleđa različitih generacija Smederevaca. Izložene fotografije, sakupljene iz porodičnih albuma građana, biće propraćene pričama o njihovom nastanku, njihovim akterima i udelu u kulturološkom razvoju grada.

Dodatni program u toku Noći muzeja: Posebno kreiran performans Noć sećanja biće izveden samo u toku ove noći u 22 časa u Ulici Kralja Petra I. Performans nastao na osnovu priča naših sugrađana, biće izveden od strane mladih glumaca PATOS‐a, koji će prikazati kako su nekad živeli i kako su se zabavljali mladi Smederevci.

4) Narodna biblioteka Smederevo

Pozajmno odeljenje u 20 časova, Književno veče:

Predstavljanje knjige pesama Miomirke Nešić Vertikale (Izdavač Narodna biblioteka Smederevo). Učestvuju: dr Dobrivoje Stanojević, Dragana Ilić i autorka. Muzički trenutak: učenici Muzičke škole „Kosta Manojlović“ iz Smedereva

Izložbe:

Pozajmno odeljenje, Nemam više vremena Desanka Maksimović (1898‐1993)

Izložba izdanja Narodne biblioteke Smederevo

Naučno odeljenje:

U ovom znaku ćeš pobediti (povodom 1700 godina od Milanskog edikta)

Knjižara Narodne biblioteke Smederevo:

Prodajna izložba knjiga srpskih izdavača

Ostali programi: Čitaonica Pozajmnog odeljenja Noć uz dnevne novine, revijalnu štampu i periodiku

5) Turistička organizacija grada Smedereva

Mali grad Smederevske tvrđave – Tvrđava u noći

U Noći muzeja u periodu od 18 do 02h kapije Malog grada Smederevske tvrđave biće otvorene za posetioce. Uz svetla baklji i zanimljivu priču turističkih vodiča svi posetioci moći će da se upoznaju sa načinom života u sedištu srpske despotovine.

Napomena: U slučaju loših vremenskih uslova program u Smederevskoj tvrđavi se neće održati.