Nikezić: Železari ne treba garant


02. februar 2012. PRIVREDA – Smederevska železara nije zadužena nijednim kreditom, ima obrtni kapital i nisu joj potrebne posebne garancije države za buduće kredite, kaže Dušan Nikezić iz Ministarstva finansija

– Železara „Smederevo“ je moderna i dobro opremljena firma, sa profesionalnim rukovodstvom, koja trenutno nije zadužena niti jednim kreditom i ima oko 100 miliona dolara obrtnog kapitala – kaže Dušan Nikezić, državni sekretar Ministarstva finansija i šef Radne grupe za izradu akcionog plana za održavanje procesa rada u Železari Smederevo. – Moguće je da će menadžment ove kompanije u narednom periodu zatražiti kredit neke od komercijalnih banaka radi obezbeđenja sredstava za proizvodnju, ali to će biti bez posebnih garancija države, koje, inače, Železari trenutno i nisu potrebne.

Nikezić otkriva i da će u četvrtak biti postavljen novi menadžment Železare i da će u njemu izvesno biti samo oni koji su sposobni da kvalitetno održe proces rada. Negira mogućnost političkih postavljenja.

Šef Radne grupe kaže i da je prethodnih dana održan sastanak sa sindikatima i da će kolektivni ugovor za ovu godinu, a koji je potpisan sa Amerikancima svakako ostati na snazi.

– Status radnika se neće menjati – tvrdi Nikezić i napominje da je novi menadžment taj koji će utvrđivati zarade u Železari. – To sigurno neće raditi niti Vlada, a ni Radna grupa.

O novim strateškim partnerima se još uvek samo razmišlja.

– Rano je govoriti o načinu na koji će biti ponuđeno partnerstvo u Železari, ali će se sigurno tražiti partner koji može da obezbedi dodatne investicije i dugoročno stabilno poslovanje preduzeća – konstatuje Nikezić. – Do sada se nismo bavili načinom na koji će se ući u pregovore sa potencijalnim partnerima.

Ipak, priznaje Nikezić, jasno je da na svetskom tržištu nema hiljadu igrača i da je i danas okvirno poznato ko bi mogao biti zainteresovan.

– Sada nam je važno da se stabilizuje rad i obezbedi razvoj Železare – kaže Nikezić. – O potencijalnim partnerima još uvek prikupljamo informacije i javno iskazujemo stavove o zainteresovanosti.

Izvor: novosti.rs