Nikezić: Jedna od opcija i kupovina železare


26. januar 2012. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Državni sekretar u Ministarstvu za finansije Dušan Nikezić za danas najavio prvu sednicu Vladine Radne grupe za smederevsku železaru, na kom će učestvovati i članovi uprave US Steel Srbija, i potvrdio da je jedna od opcija da država kupi železaru u Smederevu.

Nikezić, predsednik Radne grupe, najavio je da će na sastanku biti razmotreno više opcija kojima bi bili izbegnuti prekid proizvodnje i zatvaranje.

Objašnjavajući stav Vlade da u krajnjem slučaju razmatra opciju kupovine železare, Nikezić je naglasio da, ako se to i desi, Vlada ne namerava da njom dugoročno upravlja, već da joj kasnije nađe strateškog partnera. Nikezić je rekao da bi kupovina železare mogla da bude obavljena iz sredstava za podršku privredi i naglasio da Vlada nije tu da spasava pojedina preduzeća od propadanja, već da dugoročno podrži poslovanje privrede.

Radi se o kompaniji koja je strateški vezana za veliki broj dobavljača i kupaca u zemlji, zbog čega je Vlada zainteresovana da proizvodni ciklus bude nastavljen, objasnio je Nikezić.

Potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić se saglasila da bi kupovina smederevske železare bilo jedno od rešenja jer bi srpsko tržište tako bilo zaštićeno od uvoza po damping-cenama i od nelojalne konkurencije.

Predsednik Opštine Smederevo Predrag Umićević rekao je da je Smederevo bez železare mrtav grad, navodeći da više od 5.200 zaposlenih i njihove porodice žive od rada u US Steel Srbija.