Nikad više polaznika Veslačkog kluba Smederevo


18. jun 2015. SPORT – Izvor: Naše novine – Najtrofejniji i najuspešniji klub sa ovih prostora, Veslački klub Smederevo nema razloga da brine za budućnost. Klub je prošle godine proslavio 90 godina postojanja, a kako sada stvari stoje predstojeće obeležavanje veka veslanja u našem gradu obeležiće još boljim rezultatima. To ne najavljuju aktuelni veslači i mlade nade, kojih je sve više, već i polaznici Škole veslanja koja je ove godine okupila između 40 i 50 učenika smederevskih i osnovnih škola iz Radinca, Lipa, Udovica i Kolara. Jugoslav Luković, trener mlađih kategorija u VK Smederevo nada se da će polaznici Škole veslanja već naredne takmičarske sezone pokazati zašto je smederevska Škola veslanja godinama unazad među najboljima u Srbiji, pogotovo u konkurenciji pionira.

– Ove godine smo, za razliku od prethodnih, imali drugačiji pristup u pridobijanju učenika šestog razreda smederevskih osnovnih škola. Pokušali smo da svima zainteresovanima predstavimo klub, veslanje kao sport, ali i istorijat Veslačkog kluba Smederevo. Imao sam pomoć Uroša Dimitrijevića, našeg veslača, a moram da kažem da se učenicima najviše svideo ergometar koji su mnogi probali tokom prezentacije. Naravno, nosili smo i brojne trofeje i medalje koje su osvajali naši veslači. Sve to je dalo rezultat da danas imamo između 40 i 50 polaznika Škole veslanja – ističe Jugoslav Luković.

Luković očekuje da se do državnog prvenstva u septembru iskristalisati 20-ak najperspektivnijih koji će na tom takmičenju pokazati kako se radi u Veslačkom klubu Smederevo. Za početak, ističe Luković, polaznici Škole veslanja moraju da nauče da poštuju starije, vršnjake, trenera, ali da, pre svega, ne zapostave školu i školske obaveze.

– Ne očekujemo da svi postanu svetski prvaci. Bitno je da zavole ovaj sport i da iz godine u godinu napreduju. Iskreno se nadam da će neko od njih nastaviti tamo gde su stali dosadašnji osvajači medalja. Na početku ih učimo osnovnim stvarima, ulasku i izlasku iz čamca, kako se sedi u čamcu. Na smederevskom bazenu svakodnevno proveravamo njihovo znanje iz plivanja. Za taj posao zadužen je njihov trener Saša Dragutinović. Dobri plivači će brzo na vodu, dok će neplivači prvo morati da prođu obuku.

Prethodnih godina prilikom odabira u klubu su vodili računa o konstituciji polaznika. Ovog puta to nije bio slučaj. Želja je bila, naglašava Luković, da se iz kvantiteta dobije kvalitet po kome je prepoznatljiva smederevska škola veslanja.

Luković se nada da će prvi rezultati rada sa novom generacijom smederevskih veslača biti vidljivi već posle prvenstva Srbije na Adi Ciganliji 19. i 20. septembra.