Nezadovoljni radnici “Želvoza” ušli u skupštinu


06.mart 2012. DRUŠTVO – Izvor: Agencija Tanjug – Nezadovoljni radnici “Želvoza” koji su proglašeni za višak zaposlenih, njih oko stotinu, ušlo je danas u salu Skupštine opštine Smederevo tražeći isplatu obećanih otpremnina.

Radnici očekuju da im se obrati neko od predstavnika lokalne samouprave i tvrde da neće izaći iz skupštinske sale dok se ne reše njihovi zahtevi.

Grupa radnika “Želvoza” organizovala je juče protest ispred glavne kapije fabrike železničkih vozila u Smederevu, nezadovoljni odnosom nadležnih prema zaposlenima koji su se prijavili da dobrovoljno napuste fabriku uz otpremninu.

Zahtevi 444 radnika proglašenih za višak zaposlenih u “Želvozu” odnose se na “isplatu otpremnine u skladu sa odlukom Vlade, isplatu duga iz radnog odnosa, povezan staž do dana preuzimanja radne knjižice”.

Remonter šinskih vozila “Želvoz u restrukturiranju” ima oko 1.400 zaposlenih.

Početkom oktobra prošle godine je saopšteno da je zaposlenima u ovoj smederevskoj fabrici povezan radni staž i izdvojen novac za isplatu otpremnina radnicima koji žele da je napuste.

Fabrika železničkih vozila “Želvoz” bila je prodata 2007. godine rumunskom konzorcijumu Grampet-Remar za 1,15 miliona evra, ali je kupoprodajni ugovor poništen u aprilu prošle godine zbog neispunjavanja kupoprodajnih obaveza.