(Ne)sporno ime odborničke grupe


23. jul 2014. DRUŠTVO – Izvor: Novosti – Odbornička grupa DSS u Skupštini grada promenila je ime u „Vratimo dostojanstvo Smederevu – nećemo gradonačelnika osuđenog za primanje mita“, a vladajuća većina glasanjem se izjasnila da je ovo neprihvatljivo i da vređa dostojanstvo Skupštine!

Inače, maratonska sednica, sa oko 70 tačaka dnevnog reda, u utorak je otpočela višesatnom raspravom oko toga šta više vređa dostojanstvo Skupštine: činjenica da je gradonačelnica osuđena za korupciju ili odluka opozicionog DSS da promeni ime aludirajući na presudu.

– Ovaj dom je za gradonačelnika izabrao Jasnu Avramović, koja je u međuvremenu osuđena prvostepenom presudom Višeg suda na zatvorsku kaznu za primanje mita. Smatramo da je time urušeno dostojanstvo Skupštine, koja zaseda u vanrednom stanju – ocenio je šef ove odborničke grupe Saša Radosavljević (DSS).

Gradonačelnica, inače član SNS, nije prisustvovala sednici, ali je je u njenu odbranu stao zamenik gradonačelnika, Bojan Teofilović.

– Maliciozan, ciničan i odvratan je naziv vaše odborničke grupe – ocenio je Teofilović, biši demokrata, a sada visoki funkcioner SNS, iznoseći i druge optužbe na račun opozicije, pre svega da je presuda prvostepena i predstavlja privatnu stvar Jasne Avramović.

Na predlog zamenika predsednika Skupštine, Bogoljuba Spasojevića, vladajuća većina – SNS, SPS, KZBS, SDPS, SPO, LDP – izjasnila se da je novo ime odborničke grupe DSS vređanje dostojanstva Skupštine i ne može da postoji.

Protiv je bila opozicija.

– Vi nama, staljinističkim metodama, zabranjujete odborničku grupu. Nemate pravo da menjate naš politički stav. Smatramo da Smederevu treba vratiti dostojanstvo na svaki način, što pokazujemo otporom i otklonom prema vlasti koja na čelu ima gradonačelnika osuđenog za primanje mita – istakao je Saša Radosavljević, potencirajući da javna ličnost mora da ima odgovornost prema funkciji, ilustrujući to primerom gradonačelnika Venecije koji je nedavno podneo ostavku posle optužbi za korupciju.

Odbornici iz grupe „Vratimo Smederevu dostojanstvo – nećemo gradonačelnika osuđenog za primanje mita“ najavili su da će tražiti zaštitu viših državnih institucija.