Neraskidive veze bratskih naroda


01. decembar 2012. DRUŠTVO – Prijem za delegaciju prijateljskog grčkog grada Velestino, koju je predvodila predsednica Eleni Laitsou, priredili su u petak gradonačelnica dr Jasna Avramović i predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović.

Srpski i grčki narod vezuje tradicionalno prijateljstvo, a Velestino i Smederevo će nastaviti saradnju na obostrano zadovoljstvo, zaključak je razgovora, koji je protekao u srdačnoj atmosferi.

Velestino je pre 18 godina postao grad-pobratim Mihajlovca, samim tim i Smedereva i od tada traje saradnja na planu kulture, a odnosi između dva grada biće unapređeni, zajednički je stav sa ovog sastanka.

U razgovoru dveju delegacija istaknuto je da su Grci i Srbi bratski narodi i da ih vezuje tradicionalno prijateljstvo.

„Grčku doživljavamo kao bratsku zemlju. Mnogo toga nas vezuje, i lepi i teški trenuci. Posebno smo vam zahvalni na pomoći koju ste nam pružili tokom NATO agresije 1999. godine. Nadam se da će i predstavnici Grada Smedereva posetiti Velestino i da ćemo proširiti saradnju, odnosno da ona neće biti samo na kulturnom nivou. Želimo da obnovimo našu saradnju, ali da bude i intenzivnija, pa vas pozivam da budete naši gosti za Smederevsku jesen, u septembru naredne godine. Pogotovo mi je zadovoljstvo što je na čelu vašeg grada žena i mislim da je to dobro, da žene vode grad, kao što svaka žena vodi svoju kuću“, naglasila je gradonačelnica Smedereva, dr Jasna Avramović.

Predsednik Skupštine grada Smedereva je podsetio da je Velestino rodni grad Rige od Fere i da grčki narod drži dosta do svoje istorije.

„To može da bude povod za povezivanje dva grada. Imaju razvijenu poljoprivredu i naravno turizam, a danas smo ukratko predstavili i potencijale Smedereva. Treba podržati ideju da dva grada razmenjuju iskustva i da uspostavimo privrednu saradnju“, rekao je Stojanović.

Predsednica Opštine Velestino izrazila je zadovoljstvo boravkom u Smederevu i naglasila mogućnost uspostavljanja saradnje na planu poljoprivrede.

„Velestino i Smederevo sarađuju dugi niz godina, kao što to čine i naša dva bratska naroda. Odlično sarađujemo u oblasti kulture, a ono što naše dve zemlje najviše povezuje, jeste pravoslavna vera. Pozivamo predstavnike Grada Smedereva u uzvratnu posetu, kako bismo nastavili saradnju. Mi smo pre 17 godina već bili kod vas u poseti, tačnije u Mihajlovcu. U Velestinu je razvijena poljoprivreda, pa očekujemo da u ovoj oblasti razmenimo iskustva i proširimo saradnju“, poručila je Laitsou.

Delegaciju grčkog grada Velestino pozdravili su i predstavnici Mihajlovca i Udruženja grčko srpskog prijateljstva Kantakuzina, Radisav Lukić i Petar Rodifcis.

Izvor: smederevo.org.rs