Nemci predaju ekonomiju u Ekonomsko-trgovinskoj školi


10. jun 2012. DRUŠTVO – Izvor: FoNet – Pilot projekat sa nemačkim nastavnicima koji bi predavali ekonomiju u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Smederevu, trebalo bi da se realizuje od naredne školske godine.

“Reč je o načelnom dogovoru u vezi sa unapređenjem saradnje u oblasti razmene, koji ćemo razmotriti i narednih dana u Nemačkoj. Ideja je da njihovi nastavnici predaju ekonomiju našim đacima, nedelju-dve, i to bi bila prva takva vrsta saradnje u Srbiji”, izjavio je FoNetu direktor smederevske škole, Milovan Topalović.

Ekonomsko-trgovinska škola iz Smedereva i Ekonomska škola iz Manhajma sarađuju već dve godine i uzajamno se posećuju.

Smederevci, 20 učenika, tri nastavnika i direktor, danas popodne otputovaće u Nemačku, gde će boraviti do 17. juna u uzvratnoj poseti školi u Manhajmu.

“To nije samo turistički obilazak ove partnerske škole, već i radni. Trenutno radimo na dva projekta – prvi je Razvoj ekonomije Nemačke, a drugi projekat je Velike kompanije u oblasti Neckar-Rajna. Reč je o velikim firmama kao što su Mercedes Autobusi, Džon Dir, najveća svetska hemijska industrija Ba-Es-Ef, sa 35.000 radnika”, rekao je direktor ove smederevske škole.

“Obići ćemo i Hajdelberg, kao najveći univerzitetski i medicinski centar Nemačke i duhovni centar Špajer. Deca će biti smeštena u porodicama učenika, a nastavnici kod svojih nemačkih kolega. Razmenićemo svoja iskustva u oblasti ekonomije i planiranja i upravljanja školom, cilj je dakle edukacija u svim segmentima”, naveo je Topalović.

Sledeći korak biće razmena profesora. Njihovi profesori, od naredne školske godine, dolaziće u Smederevo na nedelju-dve i radiće sa učenicima Ekonomsko-trgovinske škole.

“Pošto su u pitanju dve srodne, ekonomske škole sa sličnim profilima, tema predavanja bila bi ekonomija. Njihov sistem rada se prilično razlikuje od našeg, oni idu dva dana u školu, a tri dana su na praksi”, istakao je direktor i izrazio nadu da će novo iskustvo biti korisno đacima.

“Naše partnerstvo je proglašeno od strane direktora škola pokrajine Baden-Virtemberg kao najuspešnije. Bio sam na otvaranju Ambasade Nemačke u Beogradu i razgovarao sa ambasadorom, atašeom za kulturu i sa rukovodiocem Privrednog odeljenja Ambasade, koji je bio naš gost 25.

maja i održao predavanje o ekonomiji Nemačke i ekonomskoj saradnji naših zemalja”, naglasio je Topalović.

Daleko ispred nas po dometima u ekonomiji, Nemci se razlikuju i po školskom kalendaru – raspuštaju se tek 29. jula, dodao je direktor Topalović.