Nemanja imao zdravo srce


08. jun 2012. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Uzrok smrti Nemanje Nešića (24) iz Smedereva, reprezentativca Srbije u veslanju, još nije poznat, ali prve nezvanične informacije ukazuju na to da nije umro od srčanog udara, kako se u početku smatralo.

Naime, obdukcija je pokazala da Nešić nije bolovao ni od čega, pa ni od srčanih smetnji, ali je autopsija pokazala da mu je jetra uvećana. Da bi se utvrdio tačan uzrok smrti ovog mladića koji je preminuo na treningu, na Vojnomedicinskoj akademiji rade se histološke i toksikološke analize, a rezultati će biti poznati tek za nekoliko dana.

Dan posle velike tragedije Veslački klub “Smederevo“ je zamro. Službene prostorije i hangari su prazni, a voda ispred kluba je mirna jer na nju od tragedije nijedan veslač nije izneo svoja vesla. Šok je isuviše veliki za sve.

– Nemanja je bio sjajan sportista i sjajan momak. Od njega smo tek očekivali vrhunske rezultate, a sada je odveslao na nebo – vidno potresen kaže doktor Dragoljub Paunović, predsednik Upravnog odbora Veslačkog kluba Smederevo.

Trening na kome je Nemanjino srce prestalo da kuca bio je jedan od lakših; sparingovao im je još jedan dubl-skul, uvežbavali su tehničke i taktičke finese.

Zbog toga, ali i zbog činjenice da je reč o vrhunskom sportisti u punoj fizičkoj kondiciji, sudija Višeg suda u Smederevu Dragoslav Milanović, naložio je u sredu, uprkos protivljenju, naložio je u sredu obdukciju, a policija je zatražila i svu medicinsku dokumentaciju koja se nalazi u Republičkom zavodu za sport, u kome je on kao reprezentativac i stipendista Ministarstva za omladinu i sport bio podvrgnut redovnim pregledima.

Konačni rezultati obdukcije biće ipak poznati tek za dve do tri nedelje pošto se čekaju toksikološke analize sa VMA. Do tada i policija ispituje okolnosti tragedije, s obzirom na činjenicu da je, kako su rekli lekari, „uzrok smrti neutvrđen“. Sudeći po preliminarnim rezultatima, nije u pitanju srčani infarkt, ali se ispituje i da li je tačno da se drugu iz čamca žalio na tahikardije i aritmiju, o čemu su takođe već počele da kolaju priče po Smederevu.

– Nemanja je poslednji redovan pregled imao u novembru prošle godine, ali je bilo i vanrednih, poput jednog pre dvadesetak dana pred odlazak u Lucern na kvalifikacionu trku za Olimpijske igre. Na redovan pregled je trebalo da ode baš ovog četvrtka – objašnjavaju u Veslačkom klubu.

Komemoraciju Nemanji Nešiću VK „Smederevo“ zakazao je za petak u 10 sati, sahrana će biti u 13.30 na Novom groblju u Smederevu.

U Nemanjinoj kući i dalje vlada muk. Nekolicina najbližih prijatelja i rodbine okupljena u zadnjem dvorištu sedi u tišini, bez reči, nemoćni da progovore, dok komšije i sugrađani dolaze jedan po jedan da izjave saučešće.

– Nemamo snage za davanje izjava i za priču. A i šta bismo rekli a da ima smisla posle svega. Reči nisu suvišne, reči nema – rekao je skrhan Nemanjin stric.
I komšije imaju samo lepe reči o mladom sportisti.

– Bio je jako fin, pristojan i kulturan dečko. Možda čak pomalo povučen, ili je bar nama starijima tako izgledao. Nije pio, nije se drogirao, živeo je jedan zdrav, sportski život, bio je zaljubljen. Život je bio pred njim, i to lep život – priča komšija.