“Nema kolapsa u Železari Smederevo”


29. maj 2012. PRIVREDA – Izvor: Tanjug – Spekulacije pojedinaca o prinudnim odmorima i obustavljanju rada druge visoke peći u Železari Smederevo su proizvoljne, kažu u toj kompniji.

Portparol kompanije Dušanka Ranković je istakla da takve spekulacije nemaju nikakvu osnovu u odlukama rukovodstva železare.

Prema njenim rečima, Železara Smederevo proizvodi u skladu sa planom koji je koncipiran na osnovu raspoloživih sredstava i zahteva kupaca.

“Mi radimo sa jednom visokom peći, kao i u prethodnom periodu, i svi ostali proizvodni pogoni prate tu proizvodnju. Znači, nismo najavili zaustavljanje druge visoke peći”, naglasila je Ranković.

Određeni broj zaposlenih, usklađeno sa pomenutim obimom proizvodnje, biće upućen na kraća plaćena odsustva koja, ako to žele mogu zameniti godišnjim odmorom, precizirala je ona.

Železara Smederevo je od kraja januara u državnom vlasništvu, nakon otkupa za jedan dolar od američkog “Ju-Es stila”, koji se povukao iz Srbije jer je poslovao s gubicima. “Ju-Es stil” je 2003. kupio smederevsku železaru u stečaju.

Ministarstvo finansija Srbije je 18. aprila objavilo tender za izbor strateškog partnera za Železaru Smederevo, u kojem je krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda bio 4. maj.

Na osnovu zahteva učesnika na tenderu, Vlada Srbije je do 11. juna produžila rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za izbor strateškog partnera za Privredno društvo za proizvodnju i preradu čelika “Železara Smederevo”. Zainteresovani kupci treba da uz ponudu dostave garanciju od milion evra.