(Ne)izvesna investicija Komiko oila


27. jul 2012. PRIVREDA – Kompanija “Komiko oil” ne odustaje od izgradnje rafinerije u Smederevu i saopštava da će zakupninu uplatiti ako sud odbaci tužbu grada Smedereva. Stručnjaci smatraju da je investicija neizvesna, jer u Ugovoru nema finasijskih garancija.

Uprkos tužbi grada Smedereva za raskid ugovora o zakupu zemljišta za gradnju rafinerije, “Komiko oil” saopštava da ne odustaje od posla u Srbiji i da će 652 miliona dinara zakupnine uplatitiako Privredni sud u Požarevcu odbaci tu tužbu.

U “Komiko oilu” imaju, kažu, 30 dana da odluče da li će samo odgovoriti na tužbeni zahtev ili će i oni tužiti grad.

Radomir Radivojević iz “Komiko oila” kaže da je kompanija obezbedila novac ne samo za plaćanje zakupa zemljišta već i celu investiciju.

“Platiće je onog trenutka kada izađemo na sudsko ročište i ako nam sud kaže i donese presudu da se odbacuje tužbeni zahtev gada Smedereva”, kaže Radivojević.

“Komiko” je, tokom jula, tražio i dodatne parcele sa četiri kanala, ali je grad odbio i taj zahtev jer nisu na vreme dostavili potpunu dokumetaciju.

Gradonanačelnica Smedereva Jasna Avramović kaže da su premašeni svi rokovi za uplatu zakupnine.

“Grad Smederevo ne može nekog uknjižiti, a da ne plati novac za zemlju. To nije malo zemlje, to je 113 hektara. Mislim da je jesno da novac nije legao na račun grada Smedereva i za mene je tu razgovor završen”, rekla je Avramaovićeva.

Stručnjaci smatraju da je investicija neizvesna jer u Ugovoru nema finasijskih garancija.

Mahmud Bušatlija, savetnik za investicije kaže da je vrlo zabrinjavajuće da je i ovaj ugovor pokazao jedan kontinuitet u lošem ugovaranju sa strane javne uprave.

“Može se očekivati da u ugovoru postoje još neke stvari koje mnogo više štite tu firmu nego lokalnu samoupravu”, kaže Bušatlija.

Rasplet oko gradnje smederevske rafinerije, vredne 250 miliona dolara, očekuje se na sudu krajem avgusta.

Izvor: RTS