Neispravna voda u osam sela


23. septembar 2016. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja donela je rešenje o zabrani korišćenja vode za piće i sanitarno higijenske potrebe u autonomnim sistemima koji nisu deo integralnog gradskog sistema vodosnabdevanja u osam šumadijskih sela na teritoriji Smedereva, potvrdio je danas FoNetu direktor JKP Vodovod Vladimir Krstin.

On je rekao da su prošle nedelje korisnici autonomnog sistema u selima Vodanj, Malo Orašje, Vrbovac, Mihajlovac, Binovac, Suvodol, Drugovac i Badljevica obavešteni da je inspekcijskim nadzorom i analizom ispravnosti utvrđeno da voda u tim seoskim vodovodima nije zdravstveno ispravna.

“Mi ćemo u najbržem roku reagovati, ali postoje druge stvari na koje ne možemo da utičemo, a koje za posledicu imaju ovakvo stanje”, objasnio je Krstin.

“Vodovod će aktivirati sisteme za hlorisanje vode u tim selima. Tri ih već imaju i koriste se, dok će u ostalim tokom sedmice ta oprema, koja je ranije već postavljena, biti i priključena”, rekao je Krstin.

Prema njegovim rečima, problem je što i u tri sela gde hlorinatori već rade (Badljevica, Vodanj i Malo Orašje), voda takođe nije ispravna za piće, pa je nalaz praktično isti kao i u selima gde ti sistemi za dezinfekciju još nisu aktivirani.

On ukazuje da bi trebalo sprečiti nesavesne meštane koji se ilegalno priključuju na sisteme i time ugrožavaju zdravlje svih i dodaje da nije isključeno da za potrebe ovih intervencija deluju i druge nadležne službe.

“Sve što mi učinimo je uzalud, možemo se samo džabe truditi da tu vodu prečistimo, ako je neko usput zagadi na ko zna koje načine… To je posao za Komunalnu policiju, za MUP, jer to je kriminal”, poručuje Krstin.