Ne haje za propise: Dragan Šormaz se hvali da lovi zaštićene ptice


05. jul 2016. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Narodni poslanik Dragan Šormaz (SNS) javno se hvali time što lovi zaštićene vrste ptica, za šta su predviđene visoke kazne.

Društvo za zaštitu ptica Srbije reagovalo je nakon što je Šormaz u jednom dnevnom listu izjavio da mu je omiljeni hobi lov na ptice.

– Najviše volim lov na ptice. Prvi put ove godine idem u lov na šumsku šljuku, a lovim sve, od tetreba, preko fazana, jarebica i ostalih ptica po našim šumama kada je sezona – rekao je Šormaz.

Problema ne bi bilo da veliki tetreb, vrsta koja je nastanjena u Srbiji i koju Šormaz pominje, ne spada u strogo zaštićene vrste ptica i divljači u našoj zemlji. Poslanik republičke skupštine nameračio se, kako pokazuju podaci Društva za zaštitu ptica Srbije, na vrstu čija je populaciji ispod 70 primeraka u našoj zemlji i koja živi na samo 10 lokaliteta.

U Društvu za zaštitu ptica Srbije kažu da su i ostale Šormazove lovine zaštićene.

– Priznao je da lovi i jarebice. Ostaje nejasno koju od dve vrste, poljsku ili kamenjarku, a obe su izuzete od lova. Jarebica kamenjarka je strogo zaštićena vrsta na koju je lov trajno obustavljen, a kazna za ubijanje ove vrste je 250.000 dinara. Poljska jarebica od marta 2013. godine zaštićena je lovostajem tokom cele godine – kaže predsednik društva Milan Ružić.

Koristite Facebook da komentarišete ovu vest