Nataša Lazarević i Dejan Milovanović dobitnici knjiga


02. decembar 2016. KULTURA – Poslednjih osam, odnosno poslednja četiri meseca, knjige kojima se nagrađuje bioskopska publika dobile su isključivo dame. Sinoć je niz prekinut, tako što je jednom muškarcu pripala knjiga Helen Filding „Bridžet Džouns na ivici razuma“. Dobitnik je Dejan Milovanović, koji je u novembru gledao „Dobricu“. Drugu knjigu „Koralina i tajanstveni svet“ Nila Gejmena, ipak je dobila dama, Nataša Lazarević, koja je prošlog meseca gledala treći deo „Vojne akademije“. Srećne ruke za njih je sinoć bio Goran Zečević, urednik filmskog programa koji je izvukao baš njihove ulaznice iz kutije za nagradnu igru. Izvlačenje je održano neposredno pre projekcije domaćeg filma „Stado“. Da podsetimo, reč je o nagradnoj igri Centra za kulturu Smederevo i izdavačke kuće Laguna koja svakog meseca iz svoje bogate edicije Filmovane knjige daruje jednu knjigu za decu i jednu za odrasle.

Gledaoci filmova ovog meseca i u januaru naredne godine koji učestvuju u nagradnoj igri mogu dobiti poznate naslove na osnovu kojih su nastala i filmska dela: „Lajanje na zvezde“, Milovana Vitezovića i „Atlas oblaka“, Dejvida Mičela. 

Retko koja srpska knjiga doživi za tri decenije više od dvadeset izdanja, a zajedno sa prevodima na druge jezike, da bude štampana u više od 150.000 primeraka, čime se može podičiti roman „Lajanje na zvezde“. I film koji je 1998. godine rađen prema istoimenoj knjizi Milovana Vitezovića imao je izuzetnu gledanost i jedan je od najgledanijih filmova u našem bioskopu. Režirao ga je Zdravko Šotra, a uloge tumače Dragan Mićanović, Nataša Šolak, Nikola Đuričko, Velimir Bata Živojinović, Nikola Simić, Igor Pervić i mnogi drugi. Radnja romana/filma „Lajanje na zvezde“ odvija se u provincijskom gradiću 1963. godine i prati dogodovštine maturanata jedne gimnazije koje su svakome bliske.

Književno remek delo „Atlas oblaka“ Dejvida Mičela doživelo je 2012. godine svoju filmsku premijeru. Režiserski trio Tom Tikver i braća Vahovski pretočili su 500 strana čuvenog romana u vizuelno zapanjujućih 172 minuta filma koji pripovedaju šest životnih priča iz različitih vremenskih epoha i geografskih područja. Akcija, misterija i romansa dramatično se prepliću kako se likovi iz jedne priče ponovo rađaju u drugoj. Od avantura i iskušenja mladog Amerikanca koji 1849. godine brodom plovi po Pacifiku do ženskog klona koji ustaje protiv represije u futurističkom društvu, „Atlas oblaka“ je priča o poukama koje izvlačimo iz ranijih života. Glavne uloge u filmu igraju oskarovci Tom Henks i Hale Beri.

Zainteresovani za učešće u nagradnoj igri treba da na poleđini svoje bioskopske ulaznice čitko upišu ime, prezime i broj telefona, a zatim, po završetku filma, tu ulaznicu ubace u brendiranu kutiju za nagradnu igru koja se nalazi ispred Bioskopske dvorane. Nagrade se izvlače jednom mesečno, pre početka (prve) filmske projekcije u mesecu za mesec koji prethodi.