Nastavlja se restauracija smederevske tvrđave


28. jun 2011. DRUŠTVO- Restauracija bedema tvrđave despota Đurađa Brankovića u Smederevu nastaviće se danas radovima na zidnom platnu između kula sedam i osam.

Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture u Smederevu dobio je na konkursu ministarstva kulture Srbije 15 miliona dinara za nastavak restauratorsko-konzervatorskih i sanacionih zahvata na jezavskom bedemu te tvrđave.

– Najavljen je i završetak ranije započetih radova između kula sedam i pet na ulazu u despotov dvorski deo citadele – rekao je direktor Regionanog zavoda za zaštitu spomenika kulture Veroljub Ranković.

On je naveo da su završeni radovi na kuli 20 i kapiji broj dva i kompleksu crkve čiji su ostaci u utvrđenju, a da će radovi trajati oko tri meseca.

– Očekujemo da ćemo dobiti još sredstava od ministarstva kulture jer mi, sada, istražujemo stanje kule čija je statika ugrožena u savezničkom bombardovanju Smedereva juna 1944. Bez saznanja o stanju temelja i statike kule ne može ništa da se radi na projektu saniranja. Mi, zapravo, ne znamo šta se desilo sa kulom u temeljima – objasnio je Ranković.

Prvi restauratorsko-konzervatorski i sanacioni zahvati na kastrumu Đurađa Brankovića počeli su 1947. i trajali do 1972. godine. Ranković je dodao da su to bili radovi “manjeg obima i s prekidima”, dok je prvo, obimnije, istraživanje počelo 1979. i trajalo do 1989. kada su uređeni svi objekti Malog grada, odnosno Đurađevog dvora.

Prvu utvrdu obale Dunava na smederevskoj deonici, nasipanje tvrđave i užeg gradskog jezgra Smedereva, u visini od blizu dva metra, uradila je Austrougarska pre Prvog svetskog rata.

– Kasnije su, gradnjom hidrocentrale Đerdap, uložena najveća sredstva u saniranje i zaštitu smederevske tvrđave i Smedereva – rekao je Ranković.