Nastavak suđenja Jasni Avramović 7. marta


21. februar 2014. HRONIKA – Izvor: smederevskenovine.rs – Nastavak glavnog pretresa u postupku koji se pred Višim sudom u Smederevu vodi protiv gradonačelnice Jasne Avramović zakazan je za 7. mart. Tada bi trebalo da bude nastavljeno saslušanje poslednjeg svedoka, čime bi, ukoliko ne bude novih zahteva, trebalo da bude okončan dokazni postupak. Nakon toga trebalo bi da usledi iznošenje završnih reči, a potom i izricanje presude.

Gradonačelnica Jasna Avramović optužena je za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja, jer je, kao načelnik infektivnog odeljenja ZC Sveti Luka od 1998. do 2001. godine sačinjavala lažne dijagnoze, na osnovu kojih su pojedini pacijenti, ostvarivali pravo na invalidsku penziju. Prema navodima optužnice gradonačelnica je primila mito u iznosu od 16.200 nemačkih maraka. Takođe, Avramovićeva je tokom 2002. i 2003. godine u četiri navrata sačinila lažne medicinske izveštaje Bogdanu Dašiću zvanom Mile Robi, koji je zahvaljujući tome odlagao izdržavanje zatvorske kazne ili ih koristio za uslovne otpuste iz zatvora.

Jasna Avramović je uhapšena u oktobru 2005. godine, kada je bila na funkciji predsednice opštine. U pritvoru je provela 29 dana. Suđenje je počelo u martu 2007. godine, godinu dana nakon podizanja optužnice. Od tada, postupak je dva puta vraćan na početak, jednom zbog reforme pravosuđa, a potom i zbog izmene sastava sudskog veća. Za prvih pet godina održano je samo sedam ročišta. Prošle godine Avramovićeva je podnela zahtev za izuzeće sudije Dragoslava Milanovića, zbog sumnje u njegovu pristrasnost, ali je taj zahtev odbijen.