“Naša radost” i “Lasta” imaju sporne javne nabavke


31. avgust 2012. PRIVREDA – Direktori javnih preduzeća i ustanova u Srbiji su za hitne nabavke i poslove proglašavali kupovinu automobila, izgradnju gasovoda, podizanje kredita, popravku liftova, nabavku uglja za grejanje, kutija za glasanje i slično samo da bi izbegli raspisivanje otvorenih tendera i da bi sklapali poslove direktnom ponudom s unapred izabranim firmama. Vrednost hitnih javnih nabavki kojima je prekršen zakon iznosi 8,4 milijarde dinara samo u prvih šest meseci ove godine.

Hitne javne nabavke koje se prave obično po meri jednog kupca najpogodnije su tlo za korupciju. Najčešći obrazac po kome se prave jeste da naručilac posla iz raznoraznih, obično izmišljenih razloga upadne u vremenski tesnac, pa je prinuđen da po skraćenom postupku odabere jednu firmu.

Vrednost neopravdanih hitnih javnih nabavki u kojima su zabeležene neregularnosti porasla je deset puta za samo tri godine. Vrednost prošlogodišnjih hitnih javnih nabavki u kojima je bilo neregularnosti bila je 2,9 milijardi dinara, a sada je 8,4 milijarde samo za šest meseci. Poređenja radi, 2009. zabeležene su neregularnosti u javnim nabavkama vredne osam miliona dinara.

Budžetska inspekcija, koja je nadležna da kažnjava preduzeća koja su prekršila zakon, do sada nije reagovala ni po jednoj prijavi Uprave za javne nabavke, i to od 2009. godine, od kada se zakon primenjuje.

Na spisku najspornijih javnih nabavki našle su se i dve smederevske firme “Naša radost” i “Lasta”.

Izvor: Blic