Naprednjaci podneli krivičnu prijavu protiv Brančeta Stojanovića


26. mart 2012. DRUŠTVO – Osmoro članova Srpske napredne napredne stranke u Smederevu Osnovnom javnom tužilaštvu podnelo je krivičnu prijavu protiv predsednika lokalnog parlamenta Brančeta Stojanovića zbog nepoštovanja odluke Ustavnog i Upravnog suda o vraćanju odborničkih mandata. Naime, kada je 2008. godine konstituisana smederevska Skupština, Srpska radikalna stranka imala je 14 odborničkih mandata.

U međuvremenu, sa promenama u redovima radikala u jesen te godine, kada je Tomislav Nikolić sa delom rukovodstva bivše stranke osnovao Srpsku naprednu stranku i „prenosio“ mandate na svim nivoima vlasti, od lokalnih skupština do republičkog parlamenta, to nije zaobišlo ni Smederevo.

Odlukom tadašnjeg Okružnog suda sporni mandati su oduzeti naprednjacima i dati srpskim radikalima. Naprednjaci su rešeni da svoje mandate vrate, makar preko suda.

– Bukvalno smo prinuđeni na ovakvu odluku. Nismo ljudi koji nekom žele da napakoste. Učinili smo sve da se to reši na normalan način, nekoliko puta smo išli kod Brančeta Stojanovića i blagovremeno mu doneli sve sudske odluke.

Potom su 2010. usledile odluke Ustavnog i Višeg upravnog suda, sve je došlo na sto vlasti, kojoj odluka najviših instanci, očigledno, ne znači ništa. Pretpostavljamo da su potkupili određene odbornike da se izglasa izgradnja rafinerije i kako, tobože, da sada mi naprednjaci dođemo u Skupštinu i da im poremetimo sve – rekao je kandidat SNS-a za narodnog poslanika Dragan Čolić.

Naprednjaci su se na krivičnu prijavu odlučili pošto se na prošloj sednici gradskog parlamenta ponovo na dnevnom redu nije našla odluka o vraćanju mandata.

– Prema odluci suda, mandate vraća organ koji ih je i oduzeo, a to je u našem slučaju Skupština grada. Bili smo primorani na tužbe, nadam se da će sve brzo biti rešeno. Kazna za nepoštovanje odluke Ustavnog suda je od tri meseca do tri godine – napomenuo je Ivan Mihalović, član pravnog tima SNS-a.

Izvor: pravda.rs