Najviše saobraćajnih nezgoda tokom leta


01. avgust 2013. DRUŠTVO – Svake godine juli i avgust su meseci sa najizraženijim stradanjem na putevima u Republici Srbiji. Letnje mesece prate i povišene dnevne temperature koje utiču na smanjenje koncentracije i moći opažanja, posebno kod starijih osoba. Sve su ovo razlozi zbog kojih je u Srbiji tokom letnjih meseci znatno veća verovatnoća učestvovanja u saobraćajnoj nezgodi.

U letnjim mesecima povećan je međunarodni, tranzitni saobraćaj, kao i procenat dužih – vangradskih putovanja, što povećava rizik od nezgoda, posebno kod neiskusnih vozača. Takođe, u ovom periodu veliki je broj manifestacija masovnog karaktera sa velikom koncentracijom saobraćaja na putevima koji vode ka mestima atrakcije („Sabor trubača“ u Guči, „Zaječarska gitarijada“ i brojne druge manifestacije regionalnog i lokalnog karaktera).
Povećan intenzitet saobraćaja, česte greške vozača zbog smanjene pažnje usled visokih temperatura i umora, nepropisna i neprilagođena brzina, nepropisno preticanje i nepoštovanje pravila saobraćaja su faktori koji utiču na povećano stradanje na putevima u ovom periodu.

Ovim povodom, kao i povodom predstojećeg Sabora trubača u Guči koji se održava od 05. do 11. avgusta 2013. godine, Agencija za bezbednost saobraćaja podseća na neophodnost povećane opreznosti u saobraćaju, posebno na najopterećenijim pravcima sa tranzitnim saobraćajem i pravcima kojima će se kretati posetioci Sabora.

Sve one koji sopstvenim vozilima kreću put Guče, jednako kao i one koji će narednih dana krenuti na godišnje odmore, podsećamo da je važno da na put krenu odmorni, da izbegavaju noćnu vožnju, da poštuju ograničenja brzine i ostala pravila saobraćaja. Posledice eventualne saobraćajne nezgode biće znatno manje ukoliko vozač i putnici u vozilu budu vezani sigurnosnim pojasevima tokom vožnje. Takođe, podsećamo vozače da je u uslovima povećane gustine i usporenog saobraćaja neophodno da svi budemo maksimalno strpljivi i tolerantni, da ne ulazimo olako u rizične situacije i da opasnosti prepoznajemo na vreme, jer nepromišljenim potezima, da bi brže stigli do željene destinacije, možemo ugroziti svoj i živote drugih ljudi.

Ovom prilikom apelujemo na sve vozače da ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i da nađu alternativne načine prevoza ukoliko su konzumirali alkoholna pića.

Da bismo uticali na svest vozača da ne čine saobraćajne prekršaje, da povećaju opreznost i da češće prave pauze na svojim dužim putovanjima, Agencija za bezbednost saobraćaja, u saradnji sa radnicima JP „Putevi Srbije“, od petka 02. avgusta 2013. godine, realizovaće preventivnu akciju podele dve vrste edukativnih flajera za vozače na naplatnim rampama auto puta, od kojih je jedan namenjen domaćim vozačima koji putuju do udaljenih destinacija, a drugi je prilagođen stranim vozačima tako što je, pored Srpskog jezika, urađen i na Engleskom i Nemačkom jeziku.

Poštovani vozači! Saobraćajne nezgode se ne događaju samo drugima. One se događaju nama. Svako od nas poznaje nekog ko je nastradao ili kome je neko nastradao u saobraćajnoj nezgodi ili nekog ko je unesrećio drugog u saobraćajnoj nezgodi.

Poštovani vozači! Budite svesni svoje odgovornosti za bezbednost saobraćaja. Dajte svoj doprinos da zaustavimo stradanje na našim putevima. Učinimo sve da nam odmori i predstojeći Sabor trubača proteknu bezbedno i srećno. Da se svi vratimo svojim domovima živi i zdravi. I da niko ne bude tužan.