Najveća rečna regata na svetu uskoro u Smederevu


26. jul 2011. DRUŠTVO-Najveća i najduža rečna regata na svetu, 56. Dunavska turistička regata (TID), koje ide od Ingolštata u Nemačkoj, do sela Sveti Đorđe na obali Crnog mora, dolazi sutra u Srbiju, gde će boraviti do 13. avgusta.

Kajakaši će iz Mađarske u našu zemlju ući kod Apatina, po dva dana će se zadržati u Beogradu, Novom Sadu i Kladovu. Na svom putu kroz Srbiju regata će provesti 16 dana, zaustavljaće se u 14 mesta, a učesnici će posetiti 11 mesta.

Etapna mesta u našoj zemlji su Apatin, Bogojevo, Bačko Novo selo, Bačka Palanka, Novi Sad, Stari Slankamen, Beograd, Smederevo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Brza Palanka. U Beogradu će regata boraviti 3. i 4. avgusta, kod kule Nebojše, ispod Kalemegdana.

Ove godine u Srbiju stiže oko 135 kajakaša iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Velike Britanije, Švajcarske i Australije. Od Beograda će im se priključuciti predstavnici Italije, Hrvatske i po prvi put kajakaš iz Kine.

TID je najstarija međunarodna turističko- rekreativna regata, u kojoj učesnici u kajacima i kanuima plove Dunavom u dužini 2.455 kilometara i koja traje 75. dana. Regata je krenula 27. juna, a do cilja u Rumuniji, stiže 9. septembra.