Najdanove krugove u Maloj Krsni posetilo milion ljudi


30. avgust 2016. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – “Suva banja” je poslednjih godina osiromašila po broju hodočasnika, Rakić se preselio na “nebeske njive”, a njegovu ovozemaljsku čudotvornu zemlju i dalje pohode nevoljnici. Kroz krug “biološke devijantne kreacije”, prečnika sedam metara, dnevno je prolazilo i po više stotina ljudi, sada ih je manje. Reporteri “Novosti” u Najdanovom krugu zatekli su dvoje ljudi. Radni je dan, podne. Muškarac i žena, stranci, okrenuti jedno ka drugom, na skoro pa nepristojnoj udaljenosti. Ćute, gledaju u jednu tačku, belom farbom iscrtanog kruga. To je epicentar zračenja, koji ih i tera na pomenutu telesnu blizinu.

“Ne osećam trnjce i strujanje, ali mi je posle bolje”, kaže Beograđanka, snebivljivo tražeći anonimnost. “Dolazim ovde preventivno godinama. Verujem u ovo mesto.”

Dok prži avgustovsko sunce, glava počinje da boli. Od vrućine ili magnetnog zračenja sa dubine od tri i po kilometara, to mnogima i nije važno.

Meštanka Zorica Ristić razume muku nevoljnika i znatiželjnika.

“To je jaka radijacija, dete”, kaže Zorica. “Uđem u krug i glava me zaboli da nijedna tableta ne pomaže.”

Zorica je svedok da je “cela Srbija ovde bila”, naši iz inostranstva, pa i stranci. Jedni se hvale, drugi se žale.

Poseta je, pričaju meštani, opala i od kada je pre šest godina u krugove “ušla” zdravstvena inspekcija i policija u poteri za onima koji žele laku zaradu na tuđoj nevolji. Zbog nadrilekarstva i nezakonitog obavljanja zdravstvene delatnosti, zabranjen je rad dvema agencijama čiji su vlasnici za novac davali “terapiju” tj. vreme stajanja u krugu.

Verovanje da ovde “ima nečega”, ipak ne jenjava. Ne vredi ni to što su mnogi geofizičari odbacili Najdanovu teoriju kao “čistu nebulozu”.

“Meni pomaže. Dva do tri puta godišnje dođem. I tako 10 godina”, kaže Đorđe Vukićević iz Šida. “Za sve godine, prešao sam više od 20.000 kilometara kako bih ovde našao lek za svoje boljke.”

“Suva banja” je, sada besplatna, ali postoji kutija za dobrovoljne priloge, okićena ikonama. Niko ne zna koliko je novca ovde ostavljeno, niti kod koga je on završio. Dosta je dato crkvi, ali ne sve.

Zbog para je naravno palo mnogo žuči – svađa, tuča, pa i sudski proces.

Jelka Petrović, u čije je dvorište najpre zalazio krug, posvađala se sa Najdanom baš zbog novca koji su ljudi ostavljali u kasi. Najdan je onda iselio krug iz njenog dvorišta na ulicu. To je zasmetalo komšijama preko puta, pa su tužili Jelku.

“Neću ništa da pričam”, kaže Jelka. “Pola sela sa mnom ne razgovara zato što je krug kod mene. Misle da sam se obogatila. Ko kriminalca su me vodili u policiju. Komšije me tuže. Valjda su ljuti što krug nije u njihovom dvorištu.”

Strasti su se, u međuvremenu, smirile, krug je opstao, a objašnjenja i dalje nema. Ostaju samo tvrdnje izumitelja ove patentirane “lekovite biološke devijacije” koja, navodno isijava pozitivno zračenje, trinaest puta jače od rendgena i 30 od struje.

Piše: Jelena Ilić