Najbolju riblju čorbu skuvao Jovan Savin iz Bavaništa


09. septembar 2013. DRUŠTVO – Tradicionalno, Smederevska jesen se obeležava i kuvanjem riblje čorbe na Dunavskom keju. Tako je bilo i ove godine, gde su se za takmičenje za najbolju čorbu prijavile čak 72 ekipe, rekao nam je Željko Vučković, jedan od organizatora.

”Sve ekipe su sa Dunava, počevši od Golupca do Novog Sada. Najviše ima Smederevaca, Gročana, Požarevljana, a imamo goste i iz Kovina, Pančeva”, naglasio je Vučković.

Dunavski kej vrveo je od ljudi, a posebnu pažnju nam je privukla grupa biciklista. Naime, oni su iskoristili Smederevsku jesen kako bi okupili sve bicikliste u okruženju.

”Trenutno ima oko 60 biciklista iz Beograda, Požarevca, Kovina i prijavili smo se za takmičenje u ribljoj čorbi. Pokušavamo da malo aktiviramo ljude u Smederevu da se bave sportom i biciklizmom i da se hrane zdravo”, rekao nam je Rajko Zlatanović, jedan od članova biciklističke ekipe.

Možda biciklisti nisu mogli da nam otkriju tajnu dobre riblje čorbe, ali je to zasigurno mogao prošlogodišnji pobednik, koji već dve godine zaredom u Smederevu najbolje sprema riblju čorbu.

”Tajna je u neutralnosti, ne treba da bude mnogo slana, treba da ima što više vrsta ribe, sedam, osam i bitno je da je sveža riba, Ove godine videćemo kako će biti, konkurencija je jaka i došao sam da se družim, ne bi bilo zanimljivo da pobedim i ove godine”, kazao je Dragan Jerotić iz Kaća.

Konkurencija jeste bila jaka, najčešći komentari između kazana bili su da je ove godine zaista velika posećenost. Od svih vrhunskih kuvara riblje čorbe, alasa i ugostitelja, koji su željno iščekivali rezultate žirija, prvo mesto je osvojio jedan početnik.

Dečak iz Bavaništa, koji se stidljivo progurao sa brojem tri, došao je sa svojim dedom da preuzme nagradu. Mali Jovan Savin nije mnogo pričljiv, ali se često takmiči i pobeđuje i ovo je prvi put da je trijumfovao.

Izvor: smederevo.org.rs