Najavljen štrajku u “Želvozu”


Sindikati smederevske Fabrike železničkih vozila “Želvoz” najavili su da će radnici 28. februara stupiti u generalni štrajk jer poslodavac nije ispoštovao sporazum o isplati zaostalih zarada koji je potpisan 24. januara.

Zahtevi se odnose na isplatu zarada za oktobar, novembar i decembar 2010. godine do 25. februara za sve zaposlene. Sindikati zahtevaju i povezivanje radnog staža za period od početka 2005. do kraja 2009. godine i uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2010.

Nije prošlo ni mesec dana od prethodne najave obustave rada, a izvršni odbori Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata i Sindikalne organizacije smederevskog preduzeća “Želvoz” doneli su odluku o stupanju u generalni štrajk.

Sindikati traže i postupanje po nalogu iz tačke 9. Agencije za privatizaciju, koja se odnosi na ispunjenje sporazuma o vrsti, rokovima i dinamici izmirenja zaostalih obaveza nastalih po osnovu Kolektivnog ugovora iz avgusta 2010. godine. Zahteva se i primena Kolektivnog ugovora u pogledu obračuna cene radnog sata, kao i isplate prevoza zaposlenih, naknade za trudničko i porodiljsko bolovanje.

Pored toga, sindikati očekuju uplatu obustavljene alimentacije od zaposlenih, kredite i druge izvršene obustave iz neto zarade zaposlenih, isplatu naknada zarada invalidima druge i treće kategorije za poslednje tri godine.

Zahtevi su dopunjeni i isplatama naknada zaposlenima koji su na plaćenom odsustvu, isplatama pomoći u slučaju smrti zaposlenog ili člana njegove uže porodice i isplatama poklon čestitki za novorođenčad.

Od oko 1.450 radnika, polovina je uposlena, oko 500 zaposlenih je na plaćenom odmoru, a 200 je na bolovanju ili je odsutno po nekom drugom osnovu, kažu u sindikatima.

ASNS i Sindikalna organizacija danas nastavljaju pregovore sa poslovodstvom “Želvoza”.