Nagrada nije za informisanje već za Informator


08. oktobar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Gradonačelnica Jasna Avramović je na poslednjem skupštinskom zasedanju u više navrata ponovila kako je gradu Smederevu dodeljena „povelja za informisanje“ ističući pri tome da je naša lokalna samouprava nagrađena za javnost u radu i dostupnost informacija građanima i institucijama, pozivajući se na odluku komisije u čijem su sastavu bili predstavnici UNS-a, NUNS-a, Zaštitnik građana i Poverenik za informacije od javnog značaja.

U saopštenju koje je objavljeno na sajtu Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, jasno su navedene kategorije za koje su, povodom međunarodnog dana prava javnosti da zna dodeljene nagrade, kao i dobitnici istih.

Grad Smederevo dobio je nagradu na konkursu za „Najbolji Informator o radu državnih organa“, ocenjivan je samo pomenuti dokument, ali ne i javnost u radu lokalne samouprave, objasnili su u kancelariji Poverenika, o čemu su „Smederevske“ već pisale.

-Grad Smederevo prijavio se na konkurs za dodelu nagrade za najbolji Informator o radu državnih organa. Istina je da konkurencija nije bila jaka, dobili smo samo tri prijave, ali to ne znači da ovaj dokument, koji po zakonu moraju da imaju svi državni organi, nije kvalitetan. Informator Komisije za hartije od vrednosti nije bio zadovoljavajući, a Informator grada Požarevca nije sadržao sve potrebne informacije. Komisija je ocenila da je Informator grada Smedereva zadovoljio sve kriterijume i nagrada je dodeljena – rekla je za Smederevske Stanojla Mandić, zamenica poverenika za Slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Ona je pojasnila da je ova nagrada dodeljena samo za pomenuti dokument, a da prilikom izbora nisu ocenjivani javnost rada, dostupnost informacija građanima i medijima, niti bilo koji drugi apsekt koji se odnosi na poštovanje prava javnosti da zna.

U Šabićevoj kancelariji napominju da je Nagrada za doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama od javnog značaja i transparentnost u radu dodeljena gradskoj opštini Zvezdara u Beogradu, a da je posebnu nagradu ove godine dobila misija OEBS u Srbiji.