Nade smederevskog rukometa pete


09. jul 2015. SPORT – Ovogodišnji 23. po redu Eurofest, posle 20 godina u Izoli, ove godine održan je u Kopru. Pravi festival rukometa okupio je od 1. do 6. jula 80 ekipa iz 18 evropskih zemalja, Austrije, Belgije, Češke, Danske, Francuske, Hrvatske, Italije, Izraela, Litvanije, Mađarske, Nemačke, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Nenad Martić, trener mlađih kategorija u RK Smederevo poveo je tri ekipe na ovaj turnir. Za razliku od prošle godine, kada je osvojena srebrna medalja, ove godine su ostali bez medalje. Dečaci rođeni 2000. godine osvojili su peto mesto posle pobede nad ekipom HIB Grac iz Austrije.

Smederevci su u grupi pobedili Tatran Stupavu, prvaka Slovačkem, sa 22:15, a nakon toga pala je litvanska ekipa HK Vainvode sa 21:16. Usledila su dva poraza od slovenačkih ekipa. Najpre je RD Izola slavila sa 18:16 u utakmici koju su obeležili domaći arbitri. Smederevcima su podelili čak 4 crvena kartona uz mnogo isključenja što je bilo dovoljno da poguraju domaću ekipu do trijumfa. Iz borbe za medalju Smederevce je izbacila ekipa Krška koja je slavila rezultatom 21:18.

-Što se 2000. godišta tiče, mislim da smo mogli malo bolje. Ipak, poraženi smo od ekipa koje su na kraju igrale finale. Da nije bilo sudijske krađe u meču sa Izolom pitanje je kako bi bilo do kraja – smatra Nenad Martić. Generacija dečaka rođenih 2002. godine nije razočarala. U grupi su startovali porazom od Izole rezultatom 15:12. Nakon toga usledili su pobeda nad ekipom Herlev Hjorten iz Danske 14:6 i remi sa Velikom Nedeljom iz Slovenije. U preostale četiri utakmice poraženi su od Obudaia iz Mađarske i Tsata iz Rijeke, a trijumfovali su nad Češkom ekipom Jiskra Trebom i Don Bosko Gentom iz Belgije. U ovoj konkurenciji igalo se samo polufinale i finale, ali to ne umanjuje odlične partije ove generacije smederevskih rukometaša. To potvrđuje i Nenad Martić.

– Momci su me pozitivno iznenadili. Borili su se i protiv rivala i virusa i na kraju odigrali najbolji turnir do sada.

Dečaci rođeni 2004. godine u nekompletnom sastavu nisu uspeli da pruže ozbiljniji otpor rivalima. Njima je ovo bio prvi ozbiljniji turnir i, prema rečima Nenada Martića, bilo je očigledno da im nedostaje iskustvo.

Na turniru u Sloveniji Nenad Martić vodio je i reprezentaciju Zapadne Srbije. Sa četiri pobede i jednim porazom u grupi uspeli su da se plasiraju u polufinale gde su, nažalost poraženi od Krškog 17:14.

Bio je ovo četvrti nastup smederevskih mladih rukometaša na turniru u Sloveniji. Prijateljstvo ostvareno na sportskim terenima nastavlja se već godinama, a neke od ovih ekipa ljubitelji rukometa iz našeg grada biće u prilici da vide na Trofeju Smederevske jeseni koji će se održati od 4. do 6. septembra.