Na suđenju u aferi Indeks ispitan svedok optužbe


16. maj 2012. HRONIKA – Izvor: Agencija Beta – Na suđenju profesorima Pravnog fakulteta u Kragujevcu optuženim da su studentima davali dobre ocene uz naknadu od 100 do 1.500 evra, danas je satima ispitivan svedok optužbe, policijski inspektor Tomislav Spasić.

Od 87 osoba optuženih u aferi “Indeks”, 33 su studenti koje tužilaštvo tereti da su kupovali ocene, i 21 posrednik izvan nastavnog osoblja. Profesori se terete za ukupno 159 krivičnih dela.

Od toga je 114 krivičnih dela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja.

Branioci optuženih, posebno Dragoslav Ognjanović, nastojali su danas pred Višim sudom u Smederevu da pitanjima navedu Spasića da kaže da li je znao da je načinom na koji je otkrivao aferu korupcije na Pravnom fakultetu, i sam učinio krivično delo, pošto se predstavljao kao student koji kupuje ocene.

Kada je svedok odgovorio potvrdno Ognjanović je pročitao deo Spasićeve ranije izjave da ne bi izvršio krivično delo ni kada bi mu starešine to tražile.

Spasić je rekao da mu je u indeks upisano 11 ocena sa ispita na koje nije izlazio navodeći da mu je nedostajala ocena iz predmeta Uprava i nadzor kod redovnog profesora Nevenke Bačanin da bi završio fakultet ali i da mu je rečeno da će gradivo za taj ispit morati da savlada ako hoće pozitivnu ocenu.

Prva hapšenja profesora zbog sumnje u korupciju na kragujevačkom Pravnom fakultetu počela su krajem februara 2007. godine, kada je automehaničar Saša Jovanović iz Donje Livadice kod Velike Plane ponudio policijskom inspektoru, Tomislavu Spasiću, koji ima Višu školu, da “mu završi Pravni fakultet”.

Zauzvrat, inspektor je trebalo da odustane od prijave protiv Jovanovića zbog nelegalne trgovine automobilima za šta mu se sada sudi u Višem sudu u Smederevu.

Spasić je, po naređenju nadređenih starešina, pristao na uslugu koju mu je ponudio Jovanović, kome je obećao da će omogućiti da istraga protiv njega stane ili da se ublaži.

Prema optužnici protiv profesora i studenata Pravnog fakulteta u Kragujevcu diploma se mogla dobiti za 12.000 do 16.000 evra ili nov BMW 320D, a pozitivna ocena na ispitu za od oko stotinu do 1.500 evra, unikatnu narukvicu, kvalitetan strani parfem, viski, upaljač…

Suđenju su prisustvovali i predstavnici Komiteta pravnika za ljudska prava.