Na prodaju – Smederevo


20. septembar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Na sajtu „Kupujem – prodajem” osvanuo je možda najneobičniji oglas. Na prodaju je ponuđen, ni manje ni više – grad Smederevo. Licitaciju je postavio građanin koji se potpisao kao Zale, a da je ovaj „virtuelni performans” verovatno pogodio u metu, svedoči to što je posle skoro hiljadu pregleda, oglas volšebno nestao. Ali, „neobični” Smederevac ga je obnovio. I opet će, kaže.

U oglasu se između ostalog navodi: Prodaje se stari grad Smederevo, rođen u još u 11. veku, a 1430. postao prestonica. Grad je lep, ali ne baš očuvan. Može i zamena za manje oštećen i upropašćen grad, uz moju doplatu. Ni Turci, pa ni Nemci, nisu nas toliko uništili kao sadašnja vladajuća garnitura.

Dalje, „prodavac” sopstvenog grada poredi prokletu Jerinu sa gradonačelnicom Jasnom Avramović i navodi da smatra da i on ima prava da trguje gradom. Za dodatne informacije nudi čak i broj telefona, a još čudnije, na njega se i javlja, lično.

Autor nesvakidašnjeg oglasa uz tekst prilaže i šest fotografija. U vrhu je slika Smedereva iz vazduha, koja o lepoti grada na Dunavu govori više od hiljadu reči. Sledi fotografija jagnjeta na ražnju, koja valjda govori sama za sebe, a iza nje idu slike za koje „oglašivač” tvrdi da su na njima „vidljiva oštećenja”. Sa njih se smeše: aktuelna gradonačelnica Jasna Avramović, bivši prvi čovek grada Predrag Umičević, kao i narodni poslanik iz Smedereva Dragan Šormaz. Našla se tu i slika nakrivljene kule tvrđave, popularna „jedanaestica”, koja preti da se sruči van drevnog zdanja.

Šta je navelo tridesetdvogodišnjeg elektrotehničara računara i studenta menadžmenta, zaposlenog kao vozača u Pošti Smederevo, na ovakav korak? Odmah se ograđuje od politike. Nije član nijedne partije, nema ga čak ni na društvenim mrežama. Kaže, reč je o provokaciji upućenoj Smederevcima. Da se osveste.

– Očekujem da oštećenja nestanu – kaže nam ironično Zale. – Nisam znao kako drugačije običan građanin može da pošalje neku poruku i nekoga zainteresuje.

Veli da je nezadovoljan stanjem u gradu, poput mnogih drugih, a za to su, tvrdi, krivi ovi sa fotografija. Neki od njih, smatra on, vladaju sada, a neki godinama iz senke. Nije ga strah odmazde i nada se da je neće biti. Da se lati politike, nije razmišljao. A i kome bi se, pita, priključio, „kada većina preleće u partije na vlasti”.

Oglas je, za kratko vreme, postao senzacija na „Fejsbuku”, a stigla je i prva ponuda od „kupca” koji nudi hiljadu dinara.

Svašta je nekadašnja prestonica doživela kroz istoriju, ali prodaju na oglas – nije. Kuda će ironija i provokacija jednog Smederevca odvesti one kojima šalje poruku, videćemo. A videćemo, vrlo skoro, gde će ovaj gest odvesti i samog autora. Mislimo o tome.

Piše: Olivera Milošević

Koristite Facebook da komentarišete ovu vest