Muzika srpskih kompozitora za violončelo i klavir


01. novembar 2016. KULTURA – Bogat muzički program u novembru, počinje besplatnim koncertom na kome će se slušati muzika srpskih kompozitora za violončelo i klavir. Koncert će se održati u sredu 2. novembra, u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, a nastupiće Duo Stojanović,  koji čine violončelista Dušan Stojanović i pijanistkinja Radmila Stojanović.

Svoj prvi nastup kao duo su zabeležili još 1989. godine u Kulturnom centru Beograda i od tada neprekidno nastupaju na koncertnim podijumima. Od značajnijih aktivnosti kao duo izdvajaju brojne koncerte u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji, nastup na međunarodnom festivalu Čelo fest u Beogradu, humanitarne koncerte za decu sa posebnim potrebama, saradnja sa brojnim centrima za kulturu u Srbiji, saradnja sa SOKOJ-em (organizacijom muzičkih autora Srbije), kao i saradnja sa Sekretarijatom za kulturu Beograda na nekoliko projekata. Nastupili su u okviru svetske izložbe EXPO 2015, u Milanu (Italija), u oktobru 2015. Snimili su dva CD-a, prvi sa delima francuskih kompozitora Kloda Debisija i Gabrijela Forea i drugi sa delima srpskih kompozitora za violončelo i klavir kao živi snimak koncerta na Čelo festu.

Na programu koncerta u Smederevu nalaze se dela poznatih srpskih kompozitora Dejana Despića (Sičilijana op.21a), Miloja Milojevića (Legenda o Jefimiji), Ivana Jevtića (Via Doloroza), Petra Stojanovića (Romansa), Vlastimira Peričića (Pesma i igra), Vasilija Mokranjca (Stara pesma i igra), Ivana Brkljačića (…u treptaju oka…) i Isidora Bajića (Rezignacija i Đavolan).

Koncert je deo projekta koji je pomognut od SOKOJ-a (organizacije muzičkih autora Srbije) za predstavljanje i popularizaciju domaćeg muzičkog stvaralaštva u domenu umetničke muzike. Početak je zakazan za 19.00 časova, a ulaz je slobodan.