Muzičko čudo od deteta – Veljko Nenadić


25. jul 2013. KULTURA – Mladi smederevski kompozitor, Veljko Nenadić (14), čije kompozicije pobeđuju na međunarodnim takmičenjima bez ograničenja starosti, osvojio je još jedno prvo mesto, drugo u ovoj godini, posle Amerike i na takmičenju kompozitora u Španiji.

Podsećamo, Veljko je sa kompozicijom „Balkanska svita”, u januaru ove godine pobedio na Internacionalnom takmičenju kompozitora „Zlatni ključ” u Sjedinjenim američkim državama (Golden Key Music Festival Piano Composition).

Nagrada mu je uručena ovih dana, tačnije 17. jula, u Beču, svetskoj prestonici muzike, gde je premijerno izveo svoju kompoziciju, primio diplomu i pobrao brojne simpatije i aplauze slušalaca iz celog sveta.

„Pobedom u januaru ove godine na Međunarodnom takmičenju mladih kompozitora „Zlatni ključ” u SAD, u konkurenciji juniora, dobio sam priliku da sviram i primim diplomu i medalju u jednoj od najstarijih i najslavnijih dvorana u Beču „Ehrbar Saal”, u kojoj su svirali Johanes Brams i Gustav Maler. Međutim, da nije bilo novčane podrške od Grada i gradonačelnice dr Jasne Avramović, teško bi mi se ostvarila velika želja da nastupim u Beču. Učestvovao sam na recitalu svetskih mladih kompozitora i izveo svoju kompoziciju „Balkanska svita” koja je oduševila prisutne. Bilo mi je uživanje da sviram na tako dobrom klaviru i u veoma akustičnoj dvorani i bio sam potpuno opušten i mislim da sam dao svoj maksimum”, rekao je Veljko.

Dok je boravio u Beču, Veljku je stigao meil iz Španije, kojim ga organizator takmičenja za kompozitore, obaveštava da je na tom takmičenju pobedila njegova kompozicija „Vizantijska igra”.

„Osvojio sam prvo mesto na Četvrtom takmičenju kompozitora klavirskih kompozicija „Fidelio Musica”. Organizator takmičenja je Kompanija sa istim imenom iz Španije, koja prodaje notni materijala u digitalnom i štampanom obliku, a takođe, prodaje i kompakt diskove, uglavnom, klasične muzike. Na ovom takmičenju dodeljeno je samo šest nagrada”, kaže mladi kompozitor.
Na Konkurs je stiglo 98 kompozicija iz 16 zemalja sveta, među kojima su SAD, Španija, Velika Britanija, Italija, Meksiko, Rumunija i druge zemlje. Karakteristika ovog takmičenja jeste da žirija nema, već da sami kompozitori glasaju. Veljko je poslao dve kompozicije, obe su ušle u finale, od kojih je kompozicija „Vir” zauzela 9. mesto, a „Vizantijska igra” 1. mesto.

Takođe treba napomenuti da je na oba takmičenja Veljko bio najmlađi, dok su ostali učesnici renomirani, poznati i priznati muzičari u srednjim i poznim godinama. Drugo mesto u Španiji je osvojio Geri Medison iz SAD, koji je bio direktor nekoliko opera u Americi, radio na dva univerziteta, svirao u Karnegi holu, sarađivao sa brojnim zvezdama kao što su Lučano Pavaroti, Roberta Flek, Blondi..

Veljko Nenadić je interesovanje za muziku pokazao kada je bio u trećem razredu osnovne škole. Prvu kompoziciju „Božićni valcer”, napisao je u desetoj godini, dve godine kasnije istom kompozicijom osvojio je prvu nagradu na Festivalu u Zemunu, a naredne godine na istom takmičenju dobio je prvu nagradu za svoju „Sonatu”.
„Do sada sam komponovao petnaestak kompozicija, mahom za klavir, ali imam i nekoliko orkestarskih. Jedna od njih „Stonehange” osvojila je prvo mesto na Republičkom takmičenju mladih kompozitora „Fedemus” u Beogradu. Poslednju kompoziciju koju sam uradio je „Dunavska rapsodija”, koju planiram da pošaljem na sledeće takmičenje u Americi. Po mom mišljenju to je moje najbolje delo, ali videćemo da li će biti tako uspešna na takmičenjima kao prethodne kompozicije”, navodi smederevsko „čudo od deteta”.
Veljko Nenadić je nedavno, kao nosilac diplome „Vuk Karadžić”, završio Osnovnu školu „Doktor Jovan Cvijić”, kao i Osnovnu muzičku školu, Odsek klavir. Zbog velike ljubavi prema muzici upisao je Srednju muzičku školu „Kosta Manojlović” i tako odredio svoj životni put. Želja mu je da upiše kompoziciju na Muzičkoj akademiji, a možda i klavir. Veljko 1. avgusta puni 15 godina.

Izvor: smederevo.org.rs