Muzej u Smederevu obeležava 66 godina postojanja


08. april 2016. KULTURA – U okviru obeležavanja Dana Muzeja u Smederevu, jedna od najstarijih smederevskih ustanova u kulturi – smederevski muzej, obeležiće 66 godina postojanja programima različitog sadržaja namenjenih kako širem auditorijumu, tako i odabranim ciljanim grupama.

Naziv programa: Smederevo u objektivu – upoznajmo fotografiju

Vreme i mesto: subota 9. i nedelja 10. april 2016. od 10 do 14 časova u Muzeju u Smederevu, na različitim lokacijama u gradu i Vili „Zlatni breg“ u Smederevu

Program je namenjen samo prethodno registrovanim učesnicima radionice i predavanja.

Program Smederevo u objektivu: upoznajmo fotografiju realizuje se u sklopu postojeće foto-dokumentarne izložbe Smederevo u albumu dvorskog fotografa Milana Jovanovića, koja je nedavno otvorena u prvoj sali smederevskog muzeja. Program je namenjen ograničenom broju polaznika predavanja i radionica. Realizuju ga Nadica Bogićević, diplomirani fotograf, Tatjana Gačpar, direktor i viši kustos Muzeja u Smederevu, mr Snežana Cvetković i Miroslav Lazić, viši kustosi smederevskog muzeja. Ovaj program je edukativnog karaktera i ima za cilj da se prethodno odabranoj publici, koju čine učenici Gimnazije sa afinitetima ka fotografiji, Muzej u Smederevu predstavi u drugačijem svetlu, kao dinamična institucija edukacije, zabave, izazova i inspiracije.

Tokom ova dva dana (9. i 10. april 2016. od 10 do 14 časova) biće održana dva predavanja Nadice Bogićević sa praktičnom nastavom na terenu, a teme koje će biti obrađene su sledeće:

– upoznavanje sa fotografijom predstavljenom na izložbi Smederevo u albumu dvorskog fotografa Milana Jovanovića

– istorija fotografije

– fotoaparat (delovi fotoaparata, ekspozicija, blenda, balans belog, ISO osetljivost, dubinska oštrina, uoštravanje)

– svetlost

– kompozicija

Praktična nastava podrazumeva izlazak učesnika radionice sa predavačem na teren, na određene lokacije, gde će učesnici fotografisati vedute grada Smedereva iz manje-više istih uglova iz kojih je pre 120 godina Milan Jovanović fotografisao Smederevo. Napominjemo da izlazak učesnika radionica na teren 9. aprila podrazumeva obilazak Tvrđave, Trga Republike, ulica 17. oktobra i Srpskog sovjeta, gde će učesnici radionice u pratnji predavača, Nadice Bigićević i jednog od kustosa smederevskog muzeja fotografisati gradske vedute, kao i organizovani odlazak 10. aprila gradskim autobusom do Vile „Zlatni breg“, nekadašnjeg letnjikovca dinastije Obrneović na Plavincu tokom drugog dana radionice u pratnji predavača i kustosa.

Cilj fotografisanja je priprema izložbe u izložbi, tačnije izložbe fotografija prepoznatljivih gradskih motiva, koja će biti premijerno prikazana u okviru poznate kulturne manifestacije Noć muzeja 21. maja ove godine od 17 časova do 1 sat posle ponoći u Muzeju u Smederevu.