Mogućnost investiranja kroz međunarodne filmske i TV projekte


14. maj 2013. DRUŠTVO – Srpska filmska asocijacija dodelila je prvih 12 sertifikata gradovima, opštinama i javnim preduzećima koji su uveli procedure i standarde za izdavanje dozvola za snimanje i pružanje profesionalnih usluga i podrške filmskoj i televizijskoj industriji, među kojima je i Smederevo.

Obezbeđivanje poslovnog okruženja naklonjenog filmu na ovaj način omogućiće pružanje visoko kvalitetnih usluga domaćim i stranim filmskim i TV ekipama što je ključno za postizanje glavnog cilja SFA i njenih 80 članova – da Srbija dalje jača poziciju atraktivne filmske lokacije i privuče više desetina miliona evra investicija kroz međunarodne filmske i TV projekte.

Prvi ciklus sertifikacija rezultat je dvogodišnjeg projekta SFA i njenih partnera NALED (Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj) i SIEPA (Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza), koji je finansirala Evropska unija kroz program RSEDP2 i u manjem obimu USAID kroz Projekat za razvoj konkurentnosti.

Tokom dve godine, SFA je komunicirala sa brojnim opštinama, državnim organima i javnim preduzećima, sakupljala informacije, vršila obuke i kreirala kompletan program i kriterijume za sertifikaciju. Komisija je konačno procenila da je za sertifikaciju uslove za sada ispunilo 1 ministarstvo, 11 opština i 1 javno preduzeće: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Savski Venac, Vračar, Sombor, Subotica, Valjevo, Kragujevac, Smederevo, Pančevo, Topola, Požarevac i JKP Beograd-Zelenilo.

Božidar Laganin, direktor SIEPA-e, jednog od partnera na ovom projektu, prilikom uručenja sertifikata 10.maja u hotelu Metropol, ocenio je da je ogroman uticaj koji investiranje u snimanje stranih filmova u našoj zemlji imaju na našu ekonomiju, upošljavanje ljudi i poboljšanje imidža Srbije i kao filmske i kao turističke, ali i kao poslovne destinacije u svetu.

Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALED-u poručila je da, zahvaljujući programu sertifikacije koji je osmislila Srpska filmska asocijacija, u 10 opština u Srbiji se danas dozvola za snimanje filma dobija u roku od 5 dana. Dodatni podsticaji, koje država može da obezbedi, bi u ovim opštinama mogli da znače nekoliko miliona evra investicija filmske industrije.”

Srpska filmska asocijacija koja je nosilac ovog projekta, već četiri godine veoma aktivno radi na promociji naše zemlje u svetu kao atraktivne filmske lokacije. Istovremeno, unutar zemlje, čini sve da ona bude što više otvorena da udomi i najzahtevnije filmske i televizijske projekte iz čitavog sveta. Uz mnogo rada i truda 80 članova asocijacije kao i samih zaposlenih u ovoj organizaciji, Srbija je ugostila produkcije iz Amerike, čitave Evrope pa čak i iz daleke Južne Koreje. U našoj zemlji realizovano je od 2009. godine preko 100 različitih inostranih projekata na kojima je radilo preko 2000 domaćih filmskih radnika i ostvareno skoro 50 miliona evra direktnih stranih investicija. Srbija je glumila Baltimor sredinom 19. veka, Belfast početkom 20. veka, Englesku iz 13. veka, savremeni Štokholm, Rim, Pariz, Vašington iz 2073.

Izvor: smederevo.org.rs