Mladi glumci oduševili publiku na Tvrđava teatru


17. jul 2013. KULTURA – Nije čest slučaj da studenti glume svoju diplomsku predstavu igraju više puta, pa i na festivalima. Odlične kritike diplomsku predstavu Per Gint sa Akademije umetnosti u Beogradu dovele su u glavni program petog Međunarodnog ambijentalnog pozorišnog festivala Tvrđava teatar, koji se održava u Smederevu pod sloganom Čudo je moguće. Upravo takvom klasom glume mogu da se pohvale redovan profesor Akademije umetnosti u Beogradu Nebojša Dugalić i njegova asistentkinja Hana Selimović. Dugaliću je ovo četvrta generacija studenata. Oni su sinoć na festivalu Tvrđava teatar odigrali svog Per Ginta i oduševili publiku.

U nešto više od sat i po oni su nam dočarali kroz lik Ibzenovog junaka Per Ginta neke nove svetove, kroz izmišljene i domišljene priče, borbu između razuma i ludila, koristeći sva moguća glumačka izražajna sredstva koja su bila suština njihove predstave u veoma oskudnoj scenografiji među zidinama despotovog dvora u Smederevu. U jako ujednačenom ansamblu istakli su se oni koji su u podeli dobili zahtevnije uloge. Per Ginta je odlično odigrao Jovan Jelisavčić, a od ženskih likova posebno se izdvojila Sara Cvijović koja je tumačila uloge Ose i Felah. Igrali su još i Maja Šuša, Miljana Popović, Milica Gojković, Neven Bujić, Lana Karaklajić, Lora Đurović, Tanja Markov i Olja Lević. Kostime je osmislila Dara Mihajilović, a organizator je Anja Ninković. Publika ih je nagradila velikim aplauzom.

Drugu predstavu kasno sinoć odigrali su u pratećem programu festivala mladi glumci Teatra pokreta Mimart iz Beograda i smederevci iz pozorišta PATOS i Kreativni haos. U uličnom performansu Snoviđenje grada na glavnom Gradskom trgu okupljeni Smederevci i gosti iz drugih gradova bili su deo snoviđenja grada. Performans je nastao kao rezultat trodnevne radionice u Smederevu čija je voditeljka bila Nela Antonović, rediteljka i osnivač Teatra Mimart.