Mlađan Dinkić: Ugovor za Železaru početkom godine


14. decembar 2012. PRIVREDA – Ugovor sa ruskim partnerom o kupovini Železare “Smederevo” trebalo bi da bude potpisan u prvom kvartalu naredne godine, rekao ministar Mlađan Dinkić.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da bi u prvom kvartalu 2013. godine trebalo da bude potpisan ugovor sa ruskim “Uralvagonzavodom” o kupovini Železare “Smederevo”.

Dinkić je na konferencioji za novinare rekao da su intenzivirani razgovori sa predstavnicima “Uralvagonzavoda”, koji se jedini javio na tender za strateškog partnera smederevskoj železari i izrazio uverenje da će ugovor uskoro biti potpisivan.

“Za sada sve ide u dobrom pravcu”, rekao je Dinkić.

Početkom decembra u Železari “Smederevo” boravila je desetočlana delegacija stručnjaka ekonomskog Instituta čelične industrije “Čermet” iz Rusije sa zadatkom da sagleda stanje srpske čeličane za potencijalnog strateškog partnera “Uralvagonzavoda” i da prikupe informacije iz oblasti pravnog i finansijskog dela poslovanja.

Vlada je 28. oktobra ove godine produžila tender za izbor strateškog partnera Železare “Smederevo” do 26. decembra, sa rokom za podnošenje prijava do 2. novembra, s tim što je rok za dostavljanje obavezujućih ponuda 26. decembar.

Raniji rok za dostavu obavezujućih ponuda na tenderu za izbor strateškog partnera Železare, koji je raspisan 8. oktobra, bio je 26. oktobar, a do 19. oktobra prijavu za otkup tenderske dokumentacije podnelo je jedino zavisno preduzeće ruske kompanije “Uralvagonzavod”.

Pravo učešća na tenderu imale su kompanije koje su u 2011. imale prihod od najmanje dve milijarde dolara i koje se bave eksploatacijom ruda metala i drugih ruda, proizvodnjom sirovog gvožđa, koksa, čelika i ferolegura ili proizvodnjom metalnih proizvoda i mašina.

Ponuđači su morali da imaju ukupnu vrednost imovine od najmanje dve i po milijarde dolara, da otkupe transakcionu dokumentaciju i da dostave prvoklasnu garanciju za ozbiljnost ponude od najmanje 1,25 miliona dolara.

Američki “Ju-Es stil” prodao je u januaru Železaru “Smederevo” Vladi Srbije za jedan dolar, zbog pada prihoda i profita, a nedavno je prodao i Železaru “Košice” u Slovačkoj.

Izvor: RTS