Mirković i Kitić pobednici Smederevskog kupa u streljaštvu


25. maj 2013. SPORT – Na strelištu u Hali sportova Smederevo održano jefinale pete, tradicionalne Smederevske lige u streljaštvu. Peta Smederevska liga u streljaštvu koja je počela 1. marta završena je u petak 24. maja finalnim gađanjima u muškoj i ženskoj konkurenciji, nakon čega su proglašene i najbolji pojednici i ekipe u obe konkurenecije, kao i pobednici Smederevskog kupa. U Finalu smederevskog Kup-a nastupilo je po 8 najboljih strelaca u ženskoj i muškoj konkurenciji. Najbolji plasman je određen bez odbijanja najlošija dva kola, što znači da su u generalni plasman ušla svih 7 kola lige. Finale se pucalo po novim pravilima Svetske streljačke federacije u međunarodnom programu.

Svih 16 strelaca u obe konkurencije pucali su zajedničko finale koje je donelo mnogo uzbuđenja, raspucavanja za ostanak u finalu itd. Pogotovo u ženskoj konkurenciji gde su u borbi za medalje sve tri takmičarke ušle sa istim brojem krugova: Milena Kitić (Prijatelji NSGNM), Jelena Rajković („Vile“) i Marija Aničić (Megaformat) sa 149 krugova. Bronza je pripala Mariji Aničić, srebro najmlađoj Jeleni Rajković, a pobednica Smederevskog kupa ove godine bila je najiskusnija Milena Kitić. Kod mušakaraca najubedljiviji u finalu bio je Radoslav Mirković („Kore – Mig“) koji je ovogodišnji pobednik Smederevskog kupa sa 179 krugova, ispred najiskusnijeg Novice Petrovića koji je završio finale na drugom mestu sa 176 krugova, a treći je bio Saša Ilić („Kore – Mig“) sa 157 krugova.

Finale i duelno gađanje između ekipa “Kore-Mig” i Elektromorave, koje su posle sedam kola lige imale isti broj bodova na prvom mestu u muškoj konkurenciji ekipno, izuzetno nadahnuto je vodio Boban Marinković, sekretar i trener Streljačke družine „Smederevo“, a publika je navijanjem bodrila svoje miljenike uz zvuke bubnjeva, čegrtaljki, zvečki i ostalih, na licu mesta improvizovanih, sredstava za pravljenje buke!

Organizatori smederevske streljačke družine „Smederevo“ i „Heroj Srba – Bezbednost“ osvajača Kup-a u ženskoj i muškoj kategoriji nagradile su posebnim peharom.

Rezultati finala u muškoj konkurenciji:

1. Radoslav Mirković (Kore – MIG) – 179 krugova

2. Novica Petrović (Kore – MIG) – 176 krugova

3. Saša Ilić (Kore – MIG) – 157 krugova

4. Novica Popović (Elektromorava) – 140 krugova

5. Dragan Florić (Želvoz) – 121 krug

6. Saša Mišić (Elektromorava) – 104 kruga

7. Borivoje Provčin (Želvoz) – 85 krugova

8. Pavle Marković (Otpisani) – 61 krug

Rezultati finala u ženskoj konkurenciji:

1. Milena Kitić (Prijatelji NSGNM) – 168 krugova

2. Jelena Rajković (Vile) – 165 krugova

3. Marija Aničić (Megaformat) – 149 krugova

4. Anđelina Simović (Vile) – 130 krugova

5. Milica Dragić (Železara Smederevo) – 115 krugova

6. Marina Vasić (Železara Smederevo) – 98 krugova

7. Snežana Milovanović (Prijatelji NSGNM) – 76 krugova

8. Marija Branković (Vile) – 56 krugova

U konačnom bodovanju za plasman V Smederevske lige u streljaštvu pojedinačno i ekipno računalo se pet najboljih rezultata iz sedam kola (prva tri mesta pojedinačno i ekipno):

Muškarci pojedinačno:

1. Novica Petrović (Kore – MIG) 928 krugova

2. Borivoje Provčin (Želvoz) 913 kruga

3. Novica Popović (Elektromorava) 904 kruga

Muškarci ekipno:

1. Kore-Mig (Novica Popović, Radoslav Mirković, Dobrica Dabić/Saša Ilić) 59 bodova – pobedili u duelnom gađanju ekipu Elektromorave sa 20:18

2. Elektromorava (Saša Mišić, Novica Popović, Miroljub Bugarić) 59 bodova

3. Želvoz (Dragan Florić, Borivoje Provčin, Dragan Vojinović) 50 bodova

Žene pojedinačno:

1. Anđelina Simović (Vile) 873 kruga

2. Milena Kitić (Prijatelji NSGNM) 858 krugova

3. Tatjana Đorđević (Sveti Luka) 837 kruga

Žene ekipno:

1. Vile (Anđelina Simović, Jelena Rajković, Marija Branković/Jovana Bajčić) 38 bodova

2. Prijatelji NSGNM (Milena Kitić, Snežana Milovanović, Jelena Kocić/Ivana Matejić) 33 boda

3. Železara Smederevo (Mirjana Vasić, Milica Dragić, Vinka Cvetković-Vasić) 27 bodova

Pehare je najboljim pojedincima i ekipama ovogodišnje lige i pobednicima Smederevskog kupa uručio Siniša Mašović, predsednik Streljačkog saveza Srbije i Smedereva.