Ministarstvo: Ima rešenja za Želvoz


22. januar 2014. DRUŠTVO – Izvor: Beta, Tanjug – Ministarstvo privrede apeluje na radnike Želvoza da prekinu štrajk i poručuje da su za isplatu zaostalih zarada obezbeđena sredstva u Tranzicionom fondu.

Ministarstvo privrede je, povodom radikalizacije štrajka u Želvozu, apelovalo na radnike da prekinu takav vid protesta navodeći da postoje rešenja i za to i sva ostala preduzeća u procesu restrukturiranja.

Obezbeđena su sredstva iz Tranzicionog fonda za isplatu zaostalih zarada, povezivanje staža i isplatu otpremnina za tehnološki višak zaposlenih za sva 153 preduzeća u restrukturiranju, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Međutim, za početak funkcionisanja tog Tranzicionog fonda potrebno je da skupština usvoji zakone o privatizaciji, stečaju, Agenciji za privatizaciju i Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza.

Te zakone vlada je usvojila 30. decembra sa zaključkom da ih po hitnom postupku usvoji i Skupština, ali vanredna sednica skupštine na kojoj bi se raspravljalo o tim zakonima još nije zakazana.

Sa donošenjem tog seta zakona se kasni, iako je Ministarstvo privrede zakone pripremilo i uputilo Vladi početkom decembra, sa ciljem da se usvoje do kraja godine.

Tom dinamikom Ministarstvo je planiralo da krene sa isplatom od početka godine.

Kako je saopštilo Ministarstvo, jedini način rešavanja nagomilanih problema u preduzećima u restrukturiranju jeste završetak tog procesa, odnosno završetak izrade ličnih karata, čišćenje preduzeća od dugova, konverzija duga u kapital, kao i isplata socijalnih programa kroz tranzicioni fond, posle čega će preko Fonda za razvoj dobiti obrtna sredstva za ostvarivanje plana.

Ta pravila su ista za sva 153 preduzeća u restruktuiranju, pa i za Želvoz i izuzetaka neće biti, zbog čega apelujemo na radnike da prekinu takav vid protesta, navelo je ministarstvo.

Deo radnika Želvoza u Smederevu započeo je danas štrajk glađu nakon, kako su saopštili Udruženi sindikati Srbije Sloga, osam dana čekanja da im se obrati neko od nadležnih predstavnika državnih vlasti.

Generalni direktor Fabrike Želvoza Zoran Jokić odbacio je tvrdnje da je odgovoran za nepotpunu dokumentaciju potrebnu za sprovođenje socijalnog programa u fabrici čiji radnici danima štrajkuju.

Stav direktora podržao je i predsednik Udruženih sindikata Srbije Sloga Željko Veselinović.

“Ministarstvo privrede i ministar Radulović, sve češće u javnosti plasiraju teze o neodgovornosti direktora preduzeća u restrukturanju, njihovom izbegavanju da iskažu lične karte preduzeća, a kada treba da se suoče, Radulović izbegava svaku vrstu dijaloga i gazi sopstvene principe na koje se poziva”, izjavio je Veselinović.

Jokić je danas, sa predstavnicima pet reprezentativnih sindikata fabrike, razgovarao sa gradonačelnikom Smedereva Jasnom Avramović i predsednikom gradske Skupštine Brančetom Stojanovićem.

Istovremeno sa njihovim ulaskom u salu za sastanke četvoro radnika počelo je štrajk glađu u skupštinskoj sali.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović ponovila je da gradska uprava nije adresa koja može da reši problem fabrike i problem radnika i podsetila da su štrajkači polomili gelender na ulazu u skuštinu i oštetili vrata kada su upali u zgradu.

“Pokazali ste čin vandalizma i lomili opštedruštvenu imovinu i to neka vam služi na čast. I tada ste bili upozoreni da opština nije mesto gde se mogu rešiti vaši problemi. Vaš odgovor je bio da ćete prisilom skrenuti pažnju na vaš problem”, rekla je gradonačelnica.

Ona je naglasila da radnici imaju prava na sindikalnu borbu za lična prava i da im niko to ne može osporiti.

Predsednik Skupštine grada Branče Stojanović obavestio je predstavnike pet sindikata i direktora fabrike da je državni sekretar Radojko Srbljanović poručio da radnici prvo napuste skupštinsku salu pa da tek potom razgovaraju o svojim pravima i zahtevima.

Oko 400 nezadovoljnih radnika Želvoza provalilo je 15. januara u gradsku skupštinu, tražeći povezivanje radnog staža, overu zdravstvenih knjižica, pokretanje socijalnog programa i isplatu zaostalih zarada od maja prošle godine.

Radnici Želvoza su tokom protesta u martu 2012. spavali u skupštinskoj sali, a štrajkovali su i u februaru 2011. kada je većinski vlasnik Želvoza bio rumunski konzorcijum Grampet i Remar koji je napustio fabriku krajem marta te godine.

Rumunski konzorcijum je ušao u Želvoz u leto 2008. u vreme kada je sindikat organizovao štrajkove zbog privatizacije. U to vreme Želvoz je imao 1.450 radnika, sada oko 800, od kojih je većina na prinudnim odmorima, a trenutno protestuje do 300 ljudi.