Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić posetio izbeglički kamp


03. maj 2’013. DRUŠTVO – Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić, posetio je danas raseljena lica sa Kosova koja su smeštena u izbegličkom kampu u Ralji kod Smedereva, saopštila je Samostalna liberalna stranka.

Time je postao prvi ministar vlade u Prištini koji je posetio neku lokaciju u cenralnoj Srbiji. Kako kažu, u razgovoru sa njima ministar Jevtić odgovarao je na pitanja koja se tiču procedure povratka na Kosovo, “a bilo je reči i o njihovom statusu u Srbiji gde su raseljena lica upoznala ministra Jevtića sa situacijom oko rešavanja njihovih stambenih pitanja u Srbiji”.

Tako će najveći broj raseljenih porodica uskoro dobiti svoje nove domove koji se grade u selu Vranovo kod Smedereva. Bilo je i onih koji su izrazili želju da se vrate na Kosovo. Tako je Branislav Marković iz Dečana rekao Jevtiću da je podneo zahtev za povratak u Dečane, ali da još uvek nije dobio odgovor od opštinske kancelarije za zajednice i povratak u Dečanima”.

”U toku naredne nedelje posetiću opštinu Dečane i o vašem slučaju razgovarati sa gradonačelnikom i predstavnicima lokalne samouprave. Vaš zahtev mora biti odobren i očekujte uskoro poziv mojih saradnika kako bi pokrenuli proceduru za povratak vas i vaše porodice u Dečane“, kazao je Jevtić u razgovoru sa porodicom Marković.

On je na kraju svoje posete izbegličkom kampu u Ralji istakao da mu je važno da se lično upozna sa informacijama i realnom situacijom kada je volja raseljenih lica za povratak u pitanju.

”Došao sam ovde pred najveći hrišćanski praznik Uskrs da sa raseljenim licima razgovaram o mogućnošću za njihov povratak na Kosovo ali i da i oni od mene čuju kakva je situacija na u mestima u kojima su oni živeli do trenutka kada su izbegli. Hvala im na tome što su bili korektni i upoznali me sa informacijom da će najveći broj njih dobiti svoje domove ovde u Smederevu. U ovom kampu je nakon 1999. godine bilo oko 1200 raseljenih lica, danas ih je oko pet stotina. Svako ko želi da se vrati dobiće punu podršku Ministarstva za zajednice i povratak. Rekao sam im da oni mogu da se vrate u one sredine na Kosovu u kojima postoji uslovi za održiv povratak, dakle upoznao sam ih sa realnom situacijom na terenu i mislim da će ova poseta rezultirati povratkom nekoliko porodica, što ja iskreno želim,“ rekao je Jevtić.

Izvor: vestionline