MINI FEST 2015. u Smederevu od 11. do 15. marta


08. mart 2015. KULTURA – Tradicija prikazivanja filmova sa Međunarodnog filmskog festivala FEST, koja je posle jedanaest godina obnovljena prošle godine u Centru za kulturu Smederevo, biće nastavljena i ove godine. Sledeće nedelje od 11. do 15. marta, smederevska filmska publika imaće prilike da vidi izbor pet filmova, od kojih su prva tri iz programa „Panorama“, a po jedan iz programa „Horizonti“ i glavnog takmičarskog programa ovogodišnjeg 43. FEST-a.

Reviju će otvoriti, u sredu 11. marta, američko-francuska drama „I dalje Alis“ po scenariju i režiji Brendana Glejzera i Voša Vostmorlenda. Za glavnu ulogu u ovom ostvarenju Džulijen Mur je nagrađena Zlatni globusom i nagradom za glavnu glumicu filmskog festivala u Palm Springsu. Džulijen Mur, u jednoj od najboljih uloga u svojoj karijeri, tumači lik priznate profesorke lingvistike, dr Alis Holand, koja kada sazna da ima Alchajmerovu bolest u početnom stadijumu, svakog dana pomalo savladava umeće gubljenja. Činjenica da Alis čitavog života izučava jezike i komunikaciju, postaje moćno sredstvo u borbi protiv mentalnog propadanja, ali to takođe znači i da ima jedinstveno dodatno uznemirujuće shvatanje onoga što sledi. Pored nje u filmu igraju Alek Boldvin, Kristin Stjuart i drugi.

Dobitnik Oskara 2011. za film „Artist“ Mišel Azanavisijus u svom najnovijem ostvarenju „Potraga“ donosi nam tešku i poučnu ratnu dramu, smeštenu u 1999. godinu u vreme drugog čečenskog rata. Glavne uloge tumače Berenis Bežo, Anet Bening, Maksim Emelijanov i drugi. Film je na repertoaru u četvrtak 12. marta.

Drama koja vas neće ostaviti ravnodušnim „Eskobar – Izgubljeni raj“ je još jedna priča o poslednjim godinama vladavine Pabla Eskobara, ispričana iz perspektive Nika (Džoš Hačerson), surfera iz Kanade. Ulogu kolumbijskog kralja droge Pabla Eskobara maestralno je odigrao popularni američko-portorikanski glumac Benisio del Toro. Ovo impresivno ostvarenje puno akcije je prvo rediteljsko ostvarenje Andrea Di Stefana. Film je prikazan na festivalima u Toronto, San Sebastijanu, Rimu i Cirihu. Film je na repertoaru u petak 13. marta.

Film iz glavnog, takmičarskog programa FEST-a „Beli Bog“ biće prikazan u subotu 14. marta. Dobitnik programa „Izvestan pogled“ i nagrade „Pseća palma“ u Kanu 2014. godine i nagrade publike „Zlatna narandža“ u Antaliji donosi nam priču o ratu između čoveka i psa. Film nagrađivanog mađarskog reditelja Kornela Mundruca nije samo priča o međuvrsnoj hijerarhiji, već jedna jednostavna, ali efektna metafora rasnog i klasnog ugnjetavanja, dok se društvo sa margine pomera u stranu za dobrobit malobrojne elite, ali i da bi pokazalo svoju kolektivnu snagu. Glavne uloge tumače: Žofija Psota, Šandor Žoter, Lili Horvat…

Ovogodišnji smederevski Mini FEST zatvoriće „Turista“, duhovit i pronicljiv film iz programa „Horizonti“, u nedelju 15. marta. Film je režirao švedski reditelj Ruben Estlund, poznat po humorističkom i preciznom prikazivanju ljudskog ponašanja. U ovoj porodičnoj drami, smeštenoj u Francuske Alpe, glavne uloge igraju Johanes Bah Kunke, Lisa Luven Kongsli, Klara Vetergren itd. Na festivalima 2014. godine u Kanu je dobio nagradu žirija programa „Izvestan pogled“, a u Čikagu „Zlatnog Huga“ za najbolji film.

Sve projekcije su u novom, digitalizovanom Bioskopu Centra za kulturu Smederevo i počinju od 20 časova. Cena ulaznice je 200 dinara