Milena Dravić neće moći da primi “Nušića”


27. april 2017. KULTURA – Izvor: Blic – Milena Dravić dobitnica je ovogodišnje nagrade “Branislav Nušić” za životno delo. Budući da, iz zdravstevnh razloga, neće moći da prisustvuje uručenju 28. aprila na zatvaranju 34. Festivala “Nušićevi dani” u Smederevu, glumica je poslala pisanu izjavu koju u celini prenosimo.

– Vest da sam laureat Nušićeve nagrade za životno delo mi je, uz radost i čast, izmamila i osmeh.

Jer, moj se životni put s Nušićevim delom ukrstio više puta. I uvek je to bivalo za mene važno. Što bi narod rekao – sudbonosno.

Na Akademiji sam polagala prijemni sa monologom iz “Gospođe ministarke”. Bilo je to dosta neobično. Jer mladi, daroviti ljudi koji su nastojali da zakorače u svet glumačke umetnosti su za taj prvi ispit – koji se najčešće doživljavao kao pitanje života i smrti – birali tekstove, odnosno monologe drugačijeg tipa. Šekspira, Ibzena, Čehova… A ja eto – Nušića. Teško bi bilo racionalno to razložiti i objasniti. A i zašto bi? Jednostavno, vuklo me je.

Ukrstili su nam se putevi i kad sam snimala TV dramu “Gospođa ministarka” u režiji Zdravka Šotre. Divna ekipa, svojski se radilo. I, u jednom trenutku, ja – kako to kažu ova današnja deca koja barataju novim informatičkim tehnologijama – “zabagujem”. I to žestoko. Do odustajanja!

Kad, šta je bilo? Ministarka me, tj. Nušić, vratila na jedan problem, jedno nerešeno pitanje iz mog inače lepog i radosnog detinjstva. Nehotičan, ali nemio događaj zbio se – gle čuda – u Nušićevoj ulici i urezao u moju dečju podsvest. I ostao bi tamo da nije bilo uloge Ministarke i moje prijateljice, odličnog psihologa, uz čiju pomoć sam sve skupa razrešila. Vratio me, dakle, Nušić da sama u sebi, i sama sa sobom, razrešim šta treba. Jer, drugačije, odakle ti pravo da se obraćaš drugima.

Pomogao mi je Nušić onomad na prijemnom, pa tada da postanem bliža sebi samoj…

I treće, da ne nabrajam dalje, naš je zajednički imenitelj – komedija. Ozbiljan je to žanr. Žestok i dubok. Uzvišen. Danas se sve i svašta naziva komedijom, ali nije ni mesto ni vreme da se time bavimo.

Najlepše u pravoj komediji je pobeda života! Smeh i duhovitost – uvek uzvišena ako jeste duhovitost – koji su u sebe saželi i svu težinu i gorčinu. Blistave i svevremene Nušićeve komedije su i dijagnoza teških, opakih rana naših života. I nekad i sad. Neka mi bude dozvoljeno da kažem da je ovom nagradom, uz mene, priznanje dobio i istinski smeh – sva njegova pamet, lepota i snaga – navodi Milena Dravić u svojoj izjavi.

Žiri u sastavu glumice Ljiljana Stjepanović i Radmila Živković, profesor književnosti Miljana Kravić i teatrolog Zoran Maksimović u obrazloženju dodeljivanja nagrade Mileni Dravić, između ostalog, naveo je:

– Milena ima dugoveku i bogatu glumačku karijeru koju karakteriše svestranost u izrazu, osoben scenski jezik, rečita preciznost u pokretu, duboka sugestivnost, maštovito poigravanje, a uz velike dramske i istorijske role i publici i kritici posebno su upečatljive one iz komedija.