Memorijalni turnir “Voja Vakulović”


22. novembar 2017. SPORT – Izvor: RTS – U osnovnoj školi “Dimitrije Davidović” završen je osmi memorijalni stonoteniserski turnir “Voja Vakulović” koji se održava od 2010. godine u čast najtrofejnijeg trenera iz Smedereva.

Iako nije jedan od popularnih sportova, stoni tenis u Smederevu, okupio je više od 150 takmičara iz cele Srbije, koji su se borili za najsjanija odličja. Juniori i kadeti, možda buduće velike nade ovog sporta, odmeravali su snage na ovom tradicionalnom turniru.

“Najzanimljiviji deo dana je kad igramo, družimo se, igramo i osvajamo medalje”, kaže Iskra Milosavljević, STK Smederevo.

“Ranije je konkurencija bila mnogo jača, sada je sve slabija, nemamo toliko konkurenata koliko smo ih pre imali”, kaže Radmila Tominjan, STK Vojvodina, Bačko Gradište.

“Trebalo bi više dece da počne da trenira, zato što je jako naporan sport i dosta dece misli da je to samo lako udaranje loptice, a ustvari nije”, kaže Novak Grujović, STK Smederevo.

Mladi takmičari stonog tenisa, na velika vrata vraćaju staru slavu ovom sportu. Nije im lako, jer je stoni tenis jedan od fizički najzahtevnijih sportova.

“Dve godine za redom juniorke se vraćaju sa Evropskog prvenstva sa medaljama, imamo kadetsku reprezentaciju, dve devojke Tominjanin i Bezek koje su zadnja godina kadetkinje i ove godine se od njh očekuje ozbiljan rezultat na Evropskom prvenstvu”, kaže Danijel Toađer, selektor reprezentacije.

Stonoteniserski klub u Smederevu, uz velike napore tadašnjeg trenera, Voje Vakulovića, 1970. godine je treći put reaktiviran. U zlatno doba, takmičarke iz Smedereva učestvovale su na Evropskom prvenstvu, predstavljajući tadašnju Jugoslaviju, sa velikim uspehom.

“Ono sve što je on uradio za života, je stvarno ostavilo duboke korene, a na nama jeste da samo to, da nastavimo da gazimo tim utabanim stazama, jer jednostavno znamo to da radimo i trudimo se da to bude na najvišem nivou”, kaže Tanja Vakulović, predsednica STK Smederevo.

Sada u ovdašnjem klubu treniraju deca do 11 godina i već imaju dobre rezultate, a ovaj memorijalni turnir je dobar presek sezone za njima, jer im slede pripreme za Evropsko prvenstvo naredne godine.