Međunarodni pozorišni ekološki projekat gostuje u Smederevu


14. novembar 2016. KULTURA – „Parlament riba“ tokom svog putovanja Balkanom zaustavlja se u Srbiji. U Smederevu započinje međunarodni projekat u periodu od 15. do 17. novembra 2016. godine sa trodnevnom pozorišnom radionicom o očuvanju životne sredine u osnovnoj školi „Dr Jovan Cvijić“.

Specijalna izložba, koja se priprema zajedno sa učenicima OŠ ”Dr Jovan Cvijić” u Smederevu, a koja će biti izložena u Centru za kulturu Smederevo, informiše bliže o globalnoj opasnosti kojoj su širom sveta izložene reke i mora. Završni deo projekta u Srbiji biće izvođenje istoimene pozorišne predstave, koja će 25. novembra 2016. godine u 19.00 časova u prostorijama Centra za kulturu povesti male i velike posetioce u svet „Parlament riba”.

Najnoviji izveštaji Svetskog ekonomskog foruma predviđaju mračnu budućnost: U 2050. godini količina plastike bi mogla prevazići kolilčinu ribe u svetskim morima. Trenutno više od osam miliona tona plastike završavau morima. Ovo odgovara približno jednom kamionu otpada po minutu, sa povećanom opasnošću za floru i faunu. Pre svega, hemikalije koje su sastavni deo plastike imaju negativan uticaj na morski lanac ishrane. Dugoročne posledice i uticaj na ljudsko biće još uvek nisu u dovoljnoj meri istraženi. Ipak, već sada je jasno da je neophodno zaustaviti dospevanje otpada u morski eko-sistem, kao i da se već postojeći otpad u morima mora smanjiti.

Međunarodniekološkipozorišniprojekat „Parlamentriba“, EUCC-The Coastal Union Germany (EUCC-D) I kurtheaterbitterfelde.v. dessau-roßlau želi da motiviše ljude u Evropi da, delujući u svom sopstvenom životnom okruženju, ispune svoju građansku obavezu, tako što će se aktivno angažovati protiv progresivnog zagađenja vode. Srž ovog projekta je razvoj komično-grotesknog, krajnje ozbiljnog pozorišnog komada za decu uzrasta od 8 godina pa naviše, u kome će se koristiti novi oblici obraćanja i nekonvencionalnog pristupa kako bi se prenosila nova saznanja kada se radi o zaštiti životne sredine.

U svakom mestu u kome će se pozorišna predstava izvesti prethodno će biti organizovana trodnevnapozorišna radionica za učenike osnovne škole sa temama očuvanja životnesredine. U Smederevu radionice će seo držati u periodu od 15 –17. novembra u Osnovnoj školi „ Dr JovanCvijić“. Sve počinje u utorak, 15.11.2016. godine akcijom sakupljanja otpada, koju podržavaju Grad Smederevo i Javno komunalno preduzeće „Zelenilo i groblja“.

Cilj ovih radionica jeste da se deca regiona, koja su uključena u projekat tako što učestvuju u pozorišnoj predstavi, kao i u javnoj povorci, upoznaju sa tematikom, da tako dobiju nova saznanja i prihvate nove sadržaje i stvore sopstveni pozitivni emotivni pristup tematici. Kroz igru deca će naučiti da se telom i glasom izražavaju scenski, slikovito, plesno i muzikalno, da prisvoje nova znanja po pitanju zagađenja vode i da razviju produbljenu svest o zagađenosti voda,kako bi i sami osetili potrebu da se ponašajuu skladu sa zahtevima očuvanja prirodne sredine.

U okviru radionica nastaju između ostalog priče, instalacije i još mnogo toga. Ovi radovi, eksponati, koje će deca sama napraviti od otpada, biće izloženi prepočetka izvođenja pozorišne predstave u okviru putujuće izložbe „Čovek–otpad-more“, koja će biti napravljena u saradnji sa EUCC-D.

Izložba traje od18. novembra u prostorijama Centra za kulturu u Smederevu. Pozorišna predstava biće izvedena 25. novembra s početkom u 19.00 časova u prostorijama Centra za kulturu u Smederevu. U predstavi će učenici osnovne škole „Dr Jovan Cvijić“, učesnici radionica, imati male gostujuće uloge. Istog dana (25. novembar) u periodu od 15.00 do 16.00 časova biće organizovana povorka gradom (parada) „Parlament riba“, zajedno sa partnerima iz škole„Dr Jovan Cvijić, Centrom za kulturu Smederevo, smederevskim pozorištem „PATOS“ i podrškom lokalne samouprave. U okviru povorke skreće se pažnja na problematiku zagađenja vode.

Bliže informacije u vezi sa našim projektomiparternima možete videtina http://theparliamentofthefish.com/bks

Raspored termina:

Radionica: 15.11.2016–17.11.2016. godine, OŠ ”Dr Jovan Cvijić” Smederevo

Izložba ”Čovek –otpad –more”: 18.11. 2016. do kraja novembra, Centar za kulturu Smederevo

Povorka: 25.11.2016. 15.00 –16.00 časova

Pozorišna predstava: 25.11.2016. u 19.00 časova, Centar za kulturu Smederevo