Maturanti, oprez tokom vožnje


16. maj 2013. DRUŠTVO – Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, povodom završetka školovanja za maturante srednjih škola i gimnazija u Srbiji, u petak, 17. maja, podseća na moguću ugroženost u saobraćaju upravo ove kategorije učesnika u saobraćaju.

Podsećamo roditelje da ne postoji ni jedan razlog da dozvole svojoj deci-maturantima, a poseduju probne vozačke dozvole, da samostalno upravljaju vozilom. U njihovom prisustvu mora biti starija osoba koja poseduje vozačku dozvolu B kategorije najmanje 5 godina. Zakonom nije dozvoljeno da upravljaju vozilom u periodu od 23 do 5 sati, moraju voziti 10 posto manjom brzinom od ograničenja, a vozilo mora biti označeno posebnom oznakom „P“ na vidljivom mestu sa prednje i zadnje strane vozila.

Takođe, podsećamo da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima zabranjeno, a u saobraćaju izuzetno opasno, korišćenje mobilnih telefona i drugih komunikacionih uređaja tokom upravljanja vozilom. Najveću opasnost za mlade vozače predstavlja vožnja pod dejstvom alkohola, posebno u kombinaciji sa nasilničkom vožnjom, karakterističnom za noćne sate i nakon proslava kao što su maturske. Skrećemo pažnju i na zabranu prevoženja osobe pod dejstvom alkohola na mestu suvozača.

Agencija za bezbednost saobraćaja podseća i ostale učesnike u saobraćaju da obrate pažnju narednih dana na mlade maturante, koji će se kretati ulicama tokom celog dana, i pokažu razumevanje prema njihovoj razumljivoj radosti koja dovodi do nebezbednog ponašanja u saobraćaju.
Agencija upozorava na neophodnu opreznost u saobraćaju narednih dana, posebno u večernjim i noćnim satima, u blizini obrazovnih ustanova, ugostiteljskih objekata, parkova i trgova, na kojima maturanti po tradiciji proslavljaju završetak školovanja.

Ukoliko stariji dozvole mladima da konzumiraju alkohol, predlažemo da se zajedno dogovore o načinu na koji će se vratiti kućama. U svetu, recimo u Velikoj Britaniji, u grupama mladih uvek je jedna osoba koja ne konzumira alkohol, i ona je ta koja i upravlja vozilom.

Agencija poručuje maturantima da će svoju zrelost pokazati upravo ako tokom vožnje budu poštovali ograničenja brzine, koristili sigurnosne pojaseve na prednjim i zadnjim sedištima u vozilu i poštovali ostale odredbe Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima.