Matković: Menadžment ugovor je prava stvar za Železaru


27. februar 2015. PRIVREDA – Izvor: Tanjug – Menadžment ugovor kakav Vlada Srbije planira za Železaru Smederevo je prava stvar, izjavio je nekadašnji direktor te kompanije Duško Matković izrazivši spremnost da savetima i sugestijama pomogne u odlučivanju o srpskoj čeličani.

On je rekao da mu je žao što uprkos uloženom velikom naporu sa američkom kompanijom Esmark nije postignut dogovor s obzirom na to da se radi o poželjnom partneru.

– Menadžment ugovor kakav planira vlada je prava stvar za Železaru. Budući tim treba da ima jaku međunarodnu dimenziju ali treba uključiti i domaće stručnjake, pogotovo u delu logistike, tehnologije i komercijale – rekao je Matković.

Čini mu se, kaže, da se prilike na tržištu čelika kreću povoljno, te da će uz podršku vlade i premijera kakvu Železara ima, za dve do tri godine, i “uz krvav rad” i dobar menadžment, strateški partneri sami dolaziti u srpsku čeličanu.

Za Matkovića je Železara “neophodan i najbolji privredni sistem koji Srbija ima” i drago mu je što su, kako kaže, vlada i premijer to shvatili i stali iza te kompanije.

On je odbacio tvrdnje “takozvanih stručnjaka, analitičara, političara i biznismena stvorenih u tranziciji” da je Železara večiti gubitaš koga treba zatvoriti.

– Dilema oko toga da li treba zatvoriti Železaru ili ne za mene ne postoji. Podelu u javnosti oko tog pitanja nazivam podelom na amatere i profesionalce. Profesionalci znaju da je Železara osnov funkcionisanja metaloprerađivačke industrije, namenske industrije i izvoza – kaže Matković.